Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.
A+ A A-

Kalóriastop karácsonykor

xmas 0006307776MKarácsonykor bizony akaratlanul is többet eszik mindenki, hiszen ilyenkor nemcsak többféle étel, de számos desszert, édesség és egyéb finomságok kerülnek az asztalra, amelyeknek nehéz ellenállni. Az OrientPress Hírügynökség most ajándékul összegyűjtött néhány praktikus tanácsot a plusz kilók elkerülése érdekében, amelyben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét hívta segítségül.

Kulcsszó: mértékletesség

Többféle ételt is meg lehet kóstolni, a kulcsszó a mértékletesség és az inkább kevés, de napi ötszöri étkezés. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége tízóraira és uzsonnára egy-egy gyümölcsöt javasol, de egy kisebb mézeskalácsot sem tart bűnnek. Főételeknél az adagok csökkentését, desszerteknél kisebb szeleteket javasolnak a szakértők.

Praktikák háziasszonyoknak

Már a főzésnél is lehet csökkenteni a majd később bevitt kalóriamennyiséget, mert a hagyományos karácsonyi ételeket el lehet készíteni zsírszegény húsokból is. A dietetikusok példaként a töltött paprikát vagy székelykáposztát említik, amit csirkemellel is lehet főzni. Ételdíszítésnél a magas kalóriatartalmú tejfölt és tejszínt lehet petrezselyemmel vagy egyéb fűszerekkel helyettesíteni. A mártások sűrítésénél a liszt, tejszín vagy tej elhagyásával adagonként 90–100 kalóriát is lehet spórolni. Desszertek készítésénél 1,5 százalékos tejjel, fehér liszt helyett teljes kiőrlésű liszttel lehet csökkenteni a kalória adagon.

A cikk a reklám után folytatódik

Ételhelyettesítő tippek

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével az OrientPress összegyűjtött néhány ételhelyettesítő tippet is karácsonyra. Az ünnepi ételként igen kedvelt rántott hal helyett újdonságként ki lehet próbálni az energiaszegény, de annál egészségesebb lazacsültet, a rántott szeletet pedig ugyanígy lehet helyettesíteni fűszeres sült csirkével. Hasábburgonya és majonézes burgonyasaláta helyett pedig tepsiben, olaj nélkül sült krumplit ajánlanak a szakértők.

A mozgás sem maradhat el...

A túlzott kalóriabevitel azonban nemcsak az előbb említett tanácsokkal, hanem emellett mozgással is koordinálható. „A fizikai aktivitás nem csak versenyszerű sportolást jelent, kisebb szabadidős-, háztartási-, illetve otthoni tevékenységekkel is ledolgozhatók a kalóriák” – mondják a dietetikus szakemberek. Télen ilyen nem kifejezetten sport, de mindenképpen kalóriaégető tevékenység a hólapátolás (amennyiben van mit ellapátolni), jó hobbi a korcsolyázás, valamint kikapcsolódásként egy családi túrával is le lehet dolgozni az elfogyasztott ebédet.

Óvári Enikő
OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: karácsonyi menü  plusz kilók 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!