Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.
A+ A A-

A napelemes repülőgép

solar-repcsi.jpgA repülő hajtóművét négy darab villamos motor adja, amelyeket a szárny felületén elhelyezett 24 ezer darab napelem lát majd el energiával. A nagy kapacitású akkumulátorokban tárolt többletenergiával lesz lehetőség az éjszakai repülésre.

Bemutatták a napelemes repülőgép prototípusát

Bertrand Piccard svájci légballonpilóta és feltaláló pénteken mutatta be az első, világkörüli útra tervezett napelemes repülőgépének prototípusát.

A HB-SIA elnevezésű gép szárnyfesztávolsága a legnagyobb utasszállító repülőgépekével azonos, miközben egy átlagos személyautó súlyánál nem nehezebb.

A repülő hajtóművét négy darab villamos motor adja, amelyeket a szárny felületén elhelyezett 24 ezer darab napelem lát majd el energiával. A nagy kapacitású akkumulátorokban tárolt többletenergiával lesz lehetőség az éjszakai repülésre."Tegnap még csak egy álom volt, ma már egy kész repülőgép, holnap pedig a megújuló energiaforrások nagykövete lesz" - mondta Piccard a Zürich közelében fekvő dübendorfi repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján.

"Ha egy repülőgép kizárólag napelemekkel éjjel és nappal képes a levegőben maradni, nem mondhatja senki, hogy nem lehet hasonló eredményt elérni a gépjárműveknél, hűtő- és fűtőberendezéseknél, számítógépeknél" - tette hozzá az eredeti végzettsége szerint pszichiáter svájci pilóta, akinek 1999-ben egy hőlégballonnal leszállás nélkül sikerült körberepülnie a földet.

HB-SIA 2010-re tervezett első éjszakai repülése előtti tesztrepülésekre várhatóan még az idén sor kerül.

Kapcsolódó kifejezések: HB-SIA  Napelemes repülőgép 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!