Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Családi körben töltötte II. Erzsébet királynő a zafírjubileumot

20170207 zafir jubileumCsaládja körében töltötte zafírjubileumát, vagyis trónra lépésének 65. évfordulóját hétfőn II. Erzsébet királynő.

Az angol-brit monarchia évezredes történetében példátlan jubileumot ezúttal nem kísérte olyan világraszóló ünnepségsorozat, mint a 60. évforduló öt évvel ezelőtti gyémántjubileumát. A protokoll szerint ugyanis az Egyesült Királyságban és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség 54 országában - köztük abban a 15-ben, amelynek II. Erzsébet királynő ma is az alkotmányosan elismert államfője - a kerek évfordulók alkalmából rendeznek nagyszabású tisztelgő rendezvényeket.

Hétfőn csak az első számú londoni rezidencia, a Buckingham-palota melletti Green Parkban, illetve Cardiffban és Edinburghban - a walesi és a skót fővárosban -, valamint az észak-angliai Yorkban jelezték tüzérségi díszszázadok tisztelgő sortüzei a 65. évfordulót. A 91. életévében járó királynő az udvar tájékoztatása szerint családi körben, téli rezidenciáján, a kelet-angliai Sandringham kastélyában töltötte a hétfői napot, amelyet 1952. február 6-án elhunyt édesapja, néhai VI. György király emlékének szentelt.

II. Erzsébet királynő, aki VI. György halálának pillanata óta az Egyesült Királyság uralkodója, hétfőig 23.742 napot töltött a brit trónon.

Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját azonban már másfél éve, 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

DiabFórum magazin

A jelenlegi uralkodó külföldi utazásokat már nem tesz, és hazai hivatali kötelezettségei közül is egyre többet átad a királyi család fiatalabb tagjainak. Az udvar nemrégiben bejelentette, hogy a királynő megválik 25 jótékonysági, közéleti, társadalmi és sportszervezet fővédnöki tisztségétől. Katalin hercegnő, II. Erzsébet unokájának, Vilmos hercegnek a felesége veszi át például a wimbledoni tenisztornákat rendező patinás intézmény, az All England Lawn Tennis and Croquet Club fővédnökségét. Az uralkodó 1952, vagyis éppen trónra lépése óta volt a wimbledoni klub fővédnöke. II. Erzsébet királynő azonban több mint 600 más szervezetnek is a fővédnöke, és e tisztségek nagy többségét megtartja.

Az uralkodó és férje, az idén 96 éves Fülöp edinburghi herceg egyaránt híres kiváló egészségi állapotáról. A karácsonyi és az év végi ünnepek tájékán mindazonáltal komoly feltűnést keltett, hogy a királynő hetekig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és az ünnepi időszakban szokásos programokon sem vett részt. Az udvar akkori tájékoztatása szerint az uralkodót erős megfázás gyötörte. A királynő azonban már meggyógyult, és ismét rendszeresen megjelenik hivatalos programjain.

A következő jelentős ünnepi alkalom II. Erzsébet és Fülöp herceg 70. házassági évfordulója lesz novemberben, és az udvar már készül a királynő 2022-ben esedékes platinajubileumára, vagyis trónra lépésének 70. évfordulójára.

 

Kapcsolódó kifejezések: 65. évforduló  II. Erzsébet  zafírjubileum 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!