Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

Meghalt Alan Rickman, alias Piton professzor

Alan RickmanHatvankilenc éves korában elhunyt Alan Rickman világhírű brit színész, halálhírét ügynöke jelentette be csütörtökön. Családja tájékoztatása szerint a művész hasnyálmirigyrákban szenvedett.

A Golden Globe és BAFTA-díjas brit színész 1946. február 21-én született Londonban. Már gyerekkorában érdekelte a színészet, gyakran lépett fel iskolai előadásokon. 1960-ban A Robinson család volt az első mozifilm, amit látott, színészként és filmszínészként az 1975-ös Nashville című, Robert Altman rendezte zenésfilm volt rá a legnagyobb hatással. Érettségije után grafikusnak készült, s beiratkozott a Royal College of Artba, majd mégis a színészet mellett döntött. Huszonhat évesen elnyerte a Royal Academy of Dramatic Art (RADA) ösztöndíját, s ezzel megkezdődött színészi karrierje. Színházi, film- és tévészerepeket egyaránt kapott, rendezőként és bemutatkozhatott.

Az amerikai közönség előtt színpadon 1987-ben, a Broadwayn bemutatott Veszedelmes viszonyok című darabban mutatkozott be, Valmont grófjának megformálásáért Tony-díjra jelölték.

Filmes hírnevét a Bruce Willisszel forgatott Drágán add az életed (1988) című akciófilmmel alapozta meg, amelyben hidegvérű terroristát játszott. Bár ezt követően előszeretettel bíztak rá gazember és gonosz cselszövő szerepeket, sokoldalú művészként alakított csellón játszó romantikus szellemet Anthony Minghella Szívből, igazán (1990) című filmjében, s nemesembert az Értelem és érzelem (1995) című romantikus filmben. 1992-ben a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című kalandfilmben a gonosz nottinghami bíró szerepében nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplő kategóriában elnyerte a Brit Filmakadémia (BAFTA) díját.

Emlékezetes alakítást nyújtott a Michael Collins (1996) című filmben, részese volt a parádés szereposztású Igazából szerelem (2003) című romantikus komédiának (ebben Emma Thompson férjét játszotta), míg a Bob Roberts című politikai szatírában kampánymenedzsert alakított. A Raszputyin (1996) című televíziós történelmi dráma főszerepéért Emmy- és Golden Globe-díj lett a jutalma.

1997-ben a Téli vendég című alkotással rendezőként is bemutatkozott a velencei és a chicagói filmfesztiválon. Ő volt a Harry Potter-sorozat ellenszenves Piton professzora. A sorozat forgatása mellett játszott a Tim Burton által rendezett Sweeny Todd, a Fleet Street démoni borbélya (2007) című zenés drámában, a Borban az igazság (2008) című amerikai vígjátékban, az Alice csodaországban (2010) című fantasztikus filmben, a Dől a moné (2012) című krimikomédiában.

Perselus Piton

Perselus Piton professzorként a Harry Potter sorozatban

2015-ben rendezőként és forgatókönyvíróként jegyezte a XIV. Lajos udvarában játszódó kosztümös vígjátékot, A Little Chaos (Egy kis káosz) címmel. Egyik utolsó színészi alakítását az Alice Tükörországban című filmben nyújtotta. Érdekesség, hogy a Négy esküvő és egy temetés című nagysikerű filmben eredetileg neki szánták a végül Hugh Grant által alakított szerepet.

Rickman filmes munkái mellett a színházzal sem szakított. A Veszedelmes viszonyok után 2002-ben ismét Tony-díjra nevezték Noel Coward Magánélet című, harmincas évekből származó darabjáért. Utóbbi szerepéért hazájában Laurence Olivier-díjra jelölték.

Alan Rickman fontosabb díjai és jelölései

Golden Globe-díj
        1997. - díj: legjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) - Raszputyin (1996)

BAFTA-díj
        1992. - díj: legjobb férfi mellékszereplő - Robin Hood – A tolvajok fejedelme (1991)
        1997. - jelölés: legjobb férfi mellékszereplő - Michael Collins (1996)
        1996. - jelölés: legjobb férfi mellékszereplő - Értelem és érzelem (1995)
        1992. - jelölés: legjobb férfi főszereplő - Szívből igazán (1991)

Emmy-díj
        1996. - díj: legjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) - Raszputyin (1996)
        2004. - jelölés: legjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) - A "Kék baba" műtétek (2004)

Velencei Filmfesztivál
        1997. - díj: Cinem Avvenire-díj - Téli vendég (1997)
        1997. - díj: OCIC-díj - Téli vendég (1997)
        1997. - jelölés: Arany Oroszlán - Téli vendég (1997)

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Alan Rickman  Harry Potter 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!