Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Kegel-gyakorlatok: mire és hogyan?

Kegel-gyakorlatok: mire és hogyan?Arnold Kegel 1952-ben elsők között publikált a pubococcygeus (továbbiakban PC) női izomcsoport jelentőségéről a női szexuális működés kapcsán. Ez az alhasi izomcsoport felelős a hüvely és húgycső körüli, méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért. Valamint szerepet játszik a PC, ezen alhasi szervek optimális működésében.

Ha ezek az izmok gyengék, vagy tudatosan nem képes a nő megfeszíteni és elernyeszteni őket, különböző szexuális, vizelési, szülési, stb. nehézségeket tapasztalhatunk.

Kegel kidolgozta ezen izomcsoport vizsgálatának és tréning-szerű fejlesztésének módszerét, melyet többek között Graber munkacsoportja továbbfejlesztett. A továbbiakban részletesen leírom a gyakorlatokat, kiegészítve azokkal a sikeres ötletekkel, melyeket saját pácienseim megtapasztaltak.

Mikor és miben segíthetnek a Kegel gyakorlatok?

1. Az orgazmus elérésében

Az orgazmus eléréséhez a nemi szervek és környékének gyengéd, simogatása, dörzsölése szükséges. Fontos, hogy az előjáték alatt a nő képes legyen ellazítani izomzatát, és szükség szerint feszíteni. Ebben az orgazmus előtti szakaszban tehát a PC izomzat lazításának, megfeszítésének kitüntetett szerepe van. Különösen a hüvelyi orgazmus készségének a kialakításában, elérésében van a Kegel gyakorlatoknak elősegítő funkciója.

2. Az orgazmus intenzitásának fokozásában

Az orgazmus fiziológiailag a hüvely-gát környéki izomcsoportok reflex-szerű, ritmikus összehúzódásaival jár. Az orgazmus átélésének fokozását, intenzitását növelheti az a nő, aki tudatosan tudja fokozni PC izmainak megfeszítését és ellazítását.

3. Férfi partnerének közösülés közben nagyobb élvezetet okozhat

A keleti nők szexuális varázsa abban is rejlik, hogy hüvelyfaluk izomzatát változatos módon képesek erősíteni, gyengíteni, sőt hullámszerűen mozgatni közösülés közben. Ezzel a férfipartnernek különleges szexuális élményeket nyújthatnak! Kegel gyakorlatokhoz hasonló tréningeket a távol-keleti nők anyjuktól, mestereiktől már gyerekkoruktól tanulnak. (lásd, pl. gésa golyókról)

4. Vaginizmus esetén

Vaginizmusról akkor beszélünk, ha a nő nem képes ellazítani a hüvelykörnyéki izmait szeretkezés alatt. Ez nagyrészt tudattalan, görcs-szerű állapot. Emiatt fájdalmassá, vagy lehetetlenné válik a behatolás, a közösülés. Akik gyakorlottak a Kegel gyakorlatokban, ez a probléma ritkábban okoz gondot.

5. A vizeleti elcseppenések megakadályozásában

Előfordul olyan női panasz, hogy a legváratlanabb helyzetekben elcseppen a vizelet. Néha elég ehhez egy emelő, vagy lehajló testmozdulat. E kellemetlen állapot gyakran a PC izomzat gyengeségével magyarázható. De mindenképp javítható a probléma a Kegel gyakorlatokkal.

6. A szülésnél

A szülést nagyban megkönnyíti, ha a szülő kismama képes tudatosan ellazítani hüvelyi és gátizomzatát. És a megfelelő időpontban feszes toló-mozgást előidézni. Ritkább a komolyabb gátbeszakadás esélye is.

7. A szülés után a hüvely feszesebbé, rugalmasabbá válásában

Szülés után néhány hetes időszak kell, hogy a hüvelyi izomzat visszanyerje korábbi rugalmasságát, feszességét. Javasolhatom a Kegel gyakorlatokat, hogy ez biztosabban, gyorsabban bekövetkezzen, és a szeretkezések is ettől érzékiebbek lehetnek.

A cikk a reklám után folytatódik

A Kegel gyakorlatok lépései

1. Vizeletürítés közben

Próbálja meg vizeletét úgy kiengedni, hogy az ülőkén, lábait kissé szétterpesztve, PC izmait összeszorítva, pár másodpercre abbahagyja a vizelést. Majd a szorításon engedve folytatja. Pár másodperc után újra "zárja el a csapot" 4-5 mp-re. Pár nap után egy-egy vizeletürítés közben, 4-5-ször is alkalmazhatja a szüneteltetést 10–12 mp-re növelve egy-egy szorításos időszakot. Garantáltan erősödnek a PC izmok pár héten belül.

2. Háton fekve saját ujjal

Feküdjön meztelenül, kényelmesen a hátára, lábait, térdeit hátrahúzva. Próbálja meg PC izmait 3-4 másodpercre erősen összehúzni, majd elernyeszteni. Kis szünet után 5-6 mp-es összeszorítást is alkalmazhat. Az elernyedés utána teljes legyen. Napjában 3X-4X is alkalmazhatja a gyakorlatsort. A napok múltával egy-egy elszorításos szakasz 10–14 mp-ig is felmehet.

Hogy tudatosuljon, hogy milyen erős nyomást képes hüvelyében kifejteni, próbálja meg mutató és/vagy középső ujját óvatosan, nem túl mélyen, a hüvelyébe feldugni. Próbálgassa így a Kegel gyakorlatokat. A szorítások erősségét, időtartamát változtassa, és figyelje ujján, milyen nyomást tapasztal. Haladóbb szinten megpróbálhatja hol közelebb a hüvelybejárathoz, hol feljebb, a méhszáj környékére koncentrálni az izomösszehúzások fókuszát. 

3. Háton fekve a partner segítségével

Vonja be partnerét is a Kegel gyakorlatokba. Az egyik előnye, hogy kényelmesebb, stabilabb testhelyzetben maradhat a hátán. A másik, hogy párja is visszajelzéseket adhat a PC izomzat összehúzásának erősségéről és érzetéről. Először ő is az ujját, vagy ujjait vezesse be a hüvelybe. Ez lehet egy szeretkezési előjáték része, hiszen ez a nőnek is kellemes lehet. Vagy használhatnak síkosító zselét.

A férfi partner adjon visszajelzést, hogy mit érez az ujján. Beszéljenek erről közben. Változtasson az izomösszehúzások erősségén, időtartamán. Ha ez már megy, akkor megpróbálhatja "kinyomni", "kitolni" hüvelyéből a partnere (vagy saját) ujját hüvelyizomzata segítségével. Haladóbb szinten a "beszívást" is megpróbálhatja csak a PC izmok mozgatásának segítségével. Ha ezt az érzetet sikerül a partnerének visszajelezni, igen magas szintre eljutott a gyakorlásokban! Gratulálok!

4. A hétköznapi mindennapjainkban

Mivel akkor hatékony ez a tréning, ha rendszeresen, naponta többször végigviszi a gyakorlatsorokat, célszerű azokat hétköznapi helyzetekben is gyakorolni. Itt természetesen csak a PC izmok összehúzására és ellazítására gondolok, amit meg lehet tenni, ülve, állva, sétálgatva, munkahelyen, otthon, vagy utazás közben. Előfordulhat, hogy, mint a 2. Vagy a 3. pontnál is, enyhe szexuális izgalmat is átél. Ez ne zavarja, adja át magát az érzésnek. (De most nem ez a célunk.)

5. A hüvelyizmok hullámszerű mozgatása

Mondhatnám: "Csak haladóknak!". Ez nem mindenkinek sikerül. Azt már elérte, hogy hol feljebb, hol lejjebb mozgassa meg a PC izmait. Most ezt, az ellazulási szakaszok nélkül, egymás után lassan váltogatva próbálja meg! A nyomás fókusza, hol mélyen van a hüvelyben, hol középen, hol a hüvelybejárat közelében. Majd lassan vissza. És lazítás. Próbálja meg újra! Esetleg saját ujja, vagy partnere itt is visszajelzés lehet az eredményességről. Ne feledje, ennek megtanulásával egyik fő célja, hogy partnerét különleges szexuális élményhez juttassa! Sok sikert ehhez!

6. Segédeszközök pozitív szerepe (pl. Gésa golyókkal)

Mondhatjuk ezt a szakaszt "szorgalmi feladatnak" is. Az 5. pont elérését és továbbfejlesztését szolgálja. Már hazánkban is lehet kapni a keleti eredetű gésa golyókat, vagy gésa labdát. 1, 2, vagy 3 kis golyó van összefűzve, mely golyókban egy másik súlyosabb golyócska rezeg, mozog. Helyezze fel síkosító segítségével stabilan a hüvelyébe. Először ezt háton fekve próbálja. Próbálja stabilan benntartani, "megfogni", megszorítani őket, PC izmai segítségével. Majd anélkül, hogy kézzel hozzányúlna, próbálja kifelé tolni, nyomni. Majd felfelé szívni, mozgatni. Nem baj, ha elsőre nem megy. Sok gyakorlást igényel, de megéri!

Felállva, járkálgatva sem csúszik ki magától. De így is próbálja meg megmozdítani a gésa golyókat hüvelyében! A golyók rezgése kezdetben elterelheti a figyelmét. Próbáljon most attól eltekinteni.

A gésa golyók helyett nálunk jobban elterjedtek a vibrátorok, és műpéniszek. Ezekkel is gyakorolhat! Ez utániakat már a fantáziájára bízom.

Kapcsolódó kifejezések: Kegel-gyakorlatok  gátizomtorna  inkontinencia  orgazmus  vaginizmus 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!