Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Férfi és női orgazmus - miben hasonlít, miben különbözik?

female-orgasmAz orgazmus a nemi aktus tetőpontja; a szexuális stimuláció által kiváltott fizikai vagy pszichológiai örömérzet. A kifejezés a görög οργασμός („izgalom”, „duzzadás”) szóból származik.

Elsődlegesen izgalmi szinttől függ, és a gyönyörre való koncentrálástól; az ingerlés helyszíne másodlagos szerepű. Tehát testi adottságoktól függetlenül mindenkinek lehetnek nagyon intenzív orgazmusai, hisz elsősorban a lélektől függ. Bizonyos szerek, mint például a nagyobb mennyiségű alkohol, néhány gyógyszer kifejezetten az orgazmus ellen hatnak.

Zeusz és Héra azon vitatkoztak, vajon a férfiak vagy az asszonyok élvezik-e jobban a „szerelmet”, Teiresziaszhoz fordultak. Teiresziasz így válaszolt: „Tíz részből egy részt élvez szerelemben a férfi, tíz teljes gyönyörét megkapja az asszonyi lélek.” Héra megharagudott a válaszért, és megvakította Teiresziaszt, Zeusz viszont jóstehetséggel és hosszú élettel kárpótolta.

Férfi orgazmus

A férfiaknál az orgazmus és a magömlés (ejakuláció) az esetek túlnyomó részében egyszerre történik meg. Elegendő a mechanikus ingerlés vagy pusztán a szexuális vágy is az élményhez. A magömlés során távoznak a férfi nemi szervéből a hímivarsejtek. A nők orgazmusához hasonlóan a férfiaknál is megemelkedik az inzulinszint a kielégülés során, emelkedik a pulzusszám, szaporodik a lélegzetvétel.

Ejakuláció során a prosztata és más mirigyek is váladékot kölcsönöznek a spermának. A váladék kilövellését a musculus cremaster erőteljes, görcsszerű összehúzódása teszi lehetővé.

Férfiak multiorgazmusa

Általában a legtöbb férfi egy aktus során csak egy orgazmus elérésére képes, míg a nők köztudottan képesek egymás után akár több alkalommal is a csúcsra jutni. A férfiak is érhetnek el több orgazmust egymás után, ez függhet nemi, izgalmi állapotuktól, illetve szexuális adottságaiktól. Ha egy férfi ritkább időközönként szeretkezik, valószínűleg sokkal nagyobb lesz a nemi izgatottsága, ebben az esetben, az ejakulációt követően is újra hamar beáll a merevedés. A női partner aktivitásától függően, a férfiak képesek akár tízszer is ejakulálni egy aktus során. Bár ez az európai férfiaknál nem jellemző, a kiforratlan szexuális kultúra miatt. Van egy másik módja is, hogy a férfi több orgazmusra legyen képes. Ez a multiorgazmusossá válás.

A lényege: az ejakuláció és az orgazmus szétválasztása. Megfigyelték, hogy biológiailag serdületlen fiúk, akik már felfedezték az önkielégítés örömeit, egymás után több orgazmusra is képesek. Aztán későbbi éveikben elvesztik ezt a képességet. Mi történt hát velük? A válasz nyilvánvaló: elkezdtek ejakuálni, aminek lemerítő hatása van. Meg lehet tanulni visszatartani az ejakulációt orgazmus pillanatában. Ennek a kulcsa a PC-izmok edzése. Ez az izomcsoport a medencében helyezkedik el, és orgazmus közben ez az izom működik. Ennek az izomnak a ritmikus összehúzódása löki ki akkora erővel az ondót. Erős PC-izommal (pubococcygeus) vissza lehet tartani az ejakulációt. Így a férfi nem merül le szexuálisan, és újabb orgazmusra képes.

A benn maradó ondónak semmilyen egészségkárosító hatása nincs. Amikor a férfi úgy érzi, hogy már elég az orgazmusokból, akkor az utolsónál „szabadon engedi” ondóját. A PC-izmokat akkor szoktuk a hétköznapokban használni, amikor a vizelést tartjuk vissza. Az a PC-izom munkája. Lehet edzeni vizelés közben, vagy bármikor máskor, mert senki nem látja rajtunk, ha ezeket az izmokat eddzük. Ezek a gyakorlatok az ún. Kegel-gyakorlatok, amik Arnold Kegel után lettek elnevezve, aki felfedezte ezeket az izmokat. A lényege, hogy megfeszítjük ezt az izomcsoportot, mintha vizeletet akarnánk visszatartani, majd elengedjük, pihentetjük egy kicsit, majd megint megfeszítjük, és ezt ismételjük, amíg jónak látjuk. Naponta 2-szer, 3-szor érdemes ezt elvégezni. A férfi multiorgazmus nem olyan dolog, amit egyik napról a másikra meg lehet tanulni. Türelem, elszántság, és jó hozzáállás kell hozzá. Hónapokba is telhet, mire elsajátítjuk ezt a képességet, de ha egyszer sikerül… Mantak Chia és Doug C. Abrams: "A multiorgazmusos férfi" című könyvben minden le van írva bővebben.

A cikk a reklám után folytatódik

Női orgazmus

A női orgazmus összetettebb, mint a férfiaké. Számos nő nehezebben, lassabban és ritkábban jut el a szexuális kielégüléshez (vannak nők, akik egész életük során nem érik el), a női orgazmus azonban tanulható. Nemcsak hogy tanulható, hanem tanulni is kell. Míg a férfiaknak biológiailag biztosított az orgazmus elérésére való képesség az első éjszakai magömlés után, addig a nőknek bele kell tanulniuk az orgazmusba. Ennek az evolúciós magyarázata az, hogy csak a férfi orgazmus szükséges fajunk fennmaradásához. Ha soha egy nőnek nem lenne orgazmusa, az emberi faj fenn tudna maradni gond nélkül. Ez nem jelenti azt, hogy a nők képtelenek rá, csak meg kell tanulniuk. Erre az önkielégítés a legalkalmasabb. A nőknél sokkal nagyobb szerepe van a kielégülés elérésében a kapcsolatnak, a romantikus feltételeknek. A nőknek érezniük kell, hogy törődnek velük. Ezért olyan fontos az előjáték. Az orgazmus fiziológiai lezajlása csiklói és hüvelyi esetben is hasonló vagy azonos: a hüvelykörnyéki és részben az alhasi, hüvely- és gátkörnyéki (PC-) izomzat ritmikus, 5–10-szer ismétlődő spontán összehúzódásával jár, és ellazulás követi, ha nem érkezik ismételt inger. Ebből kiindulva a szexológusok egy része állítja, hogy lényegében csak egyfajta női orgazmus van. Feltételezik, hogy ennek alapján az agyban is csak egy, lokalizálható orgazmusközpont létezik.

A nőknél a hüvelykörnyéki nedvesedés, a lubrikáció teszi sikamlóssá a hüvelybejáratot, de ha valamilyen okból kifolyólag ez nem történik meg, akkor sincs gond, hiszen lehet mesterséges síkosítót használni. A hüvelybejárat-környéki mirigyek (a Bartholin-mirigyek) termelik azt a váladékot, mellyel a szeméremrés és a hüvely is sikamlóssá válhat. Egyeseknek a nedvesedéshez elég a vizuális inger vagy a fantázia is. Akik semmilyen módon sem jutnak el a felizgulási szakaszig, azokat hagyományosan frigideknek szokták nevezni. A többieknél csak orgazmuszavarról beszélhetünk, azaz eljutnak a megfelelő izgalmi szintig, azonban a kielégülés nem következik be. Ha vaginális közösülés nem történik, és a nő a csiklója által jut el a csúcsra (ami egyébként könnyebb is), akkor gyakorlatilag felesleges a hüvelynedvesség, de a csiklót kívülről mindenképp kell síkosítani, mivel nem termel magának nedvességet.

A legfontosabb, hogy bárhogyan is váltják ki az orgazmust, ugyanazok a folyamatok játszódnak le minden egyes esetben. A PC-izom ritmikus összehúzódásai keltik a gyönyörérzetet. Az orgazmus intenzitása elsődlegesen izgalmi szinttől függ. Az ingerlés helyszíne csakis kizárólag másodlagos tényező lehet. Legyen csikló, hüvely, vagy G-pont által kiváltott orgazmus, mind teljes értékű, és az élményük csak attól függ, hogy mennyire tudják a megfelelő pillanatban átadni magukat az érzésnek. Ha nem folytatódik az ingerlés, akkor ellazulás következik orgazmus után, ami az egész testre kiterjed, és kellemes érzést vált ki. Ellenkező esetben, ha folytatódik az ingerlés, lehetséges a multiorgazmus, de ez sem követelménye a teljes értékű szexuális életnek.

Csikló által kiváltott orgazmus

Anatómiailag a férfi hímvesszőjének a nő csiklója, klitorisza felel meg, mely a szeméremrés felső részében, a nagyajkak és kisajkak találkozásánál található. Bőrredők szegélyezik, amelyből izgalmi hatásra előbújik, megnagyobbodik és megkeményedik. Itt található a legtöbb olyan idegvégződés, amely a szexuális izgalom fokozásában és az orgazmus előidézésében szerepet játszik. Ezzel magyarázható, hogy a nők többségénél elsődlegesen a csikló ingerlésével kiváltott orgazmusról beszélhetünk. A nők nagyobbik része a csikló simogatásával, dörzsölésével, esetleg egyéb segédeszközökkel történő ingerlésével jut el legkönnyebben az orgazmushoz. Az orgazmus bekövetkezése után azonban a csikló igen érzékennyé válik, érintésre akár fájdalom is jelentkezhet, ebben az esetben gyengéden kell ingerelni. A multiorgazmus is lehetséges. A csikló ezerszer érzékenyebb a hüvelynél. Ennek az anatómiai ismeretnek a birtokában természetes, hogy a csikló a női gyönyörök kulcsa, nem a hüvely.

Hüvely által kiváltott orgazmus

A hüvely beidegzettsége szegényes. A hüvely felső kétharmadában ritkák azok az idegvégződések, melyek izgalmat keltenek, vagy szerepet játszanak az orgazmus elérésében. Kivétel lehet a hüvelybe torkolló méhnyak, melynek érintése egyes nőkben igen kellemes érzést kelt, de van, akinél fájdalmas. A legtöbb idegvégződés a hüvelybemenetnél helyezkedik el, és gyakorlatilag ahogy egyre feljebb haladunk, egyre kevesebbel találkozunk. Ez tökéletesen rácáfol arra a tévhitre, hogy a hímvessző mérete egyenesen arányos a gyönyörérzettel. Már egy merev állapotban 7-8 centis hímvessző is elég mindenhez. Néhány nőgyógyász szerint a hüvelyi kielégülésnél is arról van szó, hogy a hüvely szövete enyhe húzást gyakorol a csikló körülötti tájékra, vagy a csikló belső részei ingerlődnek a hüvelyfalon keresztül, és azok, akiknek sikerül a hüvelyi orgazmus, így jutnak el a csúcsig. Komoly párkapcsolati problémákat okozhat, ha a fiú elvárja a barátnőjétől a hüvelyi orgazmust. A hüvelynek az elsődleges feladata egyáltalán nem az örömszerzés, hanem egy csatorna biztosítása a hímvessző számára, amin keresztül az ondót bejuttathatja a belső női nemi szervekbe, és amin keresztül távozhat a menstruációs vérzés, és a világra jövő baba.

G-pont által kiváltott orgazmus

A G-pont (Gräfenberg-pont) egy még nem teljesen tisztázott dolog. Nem minden nőnek van ingerelhető G-pontja. De ez nem jelenti azt, hogy nem élhetnek teljes értékű szexuális életet. Az orgazmus intenzitása elsősorban az izgalmi állapottól függ.

Még nem tudjuk 100%-osan biztosra, hogy mi is a G-pont gyakorlatilag, de a következő magyarázat tűnik a leglogikusabbnak és a legvalószínűbbnek: a G-pont a női prosztata. Mivel ez egy alapvetően férfi szerv, ezért sorvadásnak indul. Ennek a sorvadásnak a mértéke fogja meghatározni, hogy elég nagy marad-e ahhoz, hogy a hüvely falán keresztül ingerelhető legyen. A vagina belsejében felül, a szeméremcsont irányában helyezkedik el; egy szivacsos gömböcskeként dudorodik ki, mely szexuális izgalmi állapotban megnövekszik. Kezdetben számos nő kellemetlennek éli meg a G-pontja kitapintását, van, akinél ez vizelési ingert idéz elő. (Valójában nem kell vizelnie, csak nehéz megkülönböztetni a két érzést.) Ha ez a pont izgalmi állapotba kerül, folyadékot válthat ki. Ekkor beszélünk női ejakulációról. A G-pont ingerlésének hatására ún. Skene-mirigyek (amik elképzelhető, hogy megegyeznek a G-ponttal) váladékot kezdenek termelni, ami a húgycső falán jön ki. Orgazmus hatására az itt kicsapódó váladék kilövell. Nem vizeletről van szó.

Nők multiorgazmusa

A nők orgazmusa számtalanszor megismételhető gyors egymásutánban, akár 7–10 másodpercenként is. A nők képesek a multiorgazmusra, azaz szünet nélkül több kielégülés megélésére egymás után.

A női orgazmusnak vannak evolúciós okai is, azaz közösülés során a hímivarsejtek az orgazmus során könnyebben úsznak fel a méhbe, mert a ritmikus hüvelyösszehúzódások felfelé terelik a spermiumokat. Az orgazmus során megemelkedik a szervezetben az inzulinszint; erőteljesen megnő a vérnyomás, szaporább lesz a lélegzetvétel.

Egyéb orgazmusok

A női orgazmus direkt inger nélkül is jelentkezhet, pusztán vizuális élmény vagy szexuális fantázia hatására, anélkül, hogy az alany nemi szervéhez bármi vagy bárki hozzáérne. Ugyanakkor létezik úgynevezett „mellorgazmus” is, amikor a mell ingerlése következtében jön létre orgazmus. De ezek nagyon ritkák, a populációnak nagyon elenyésző mértékére jellemző csak.

A hüvelyi és az anális orgazmus teljesen hasonló egymáshoz, lévén hogy a kiváltó oka, az ingerforrás ugyanaz. A férfi tulajdonképpen ugyanolyan módon juttatja a nőt el a csúcsra, a különbség, hogy anális szeretkezéskor még egy plusz „hártya” választja el a férfit a női gyönyörök kiváltásának helyétől. Plusz érzés lehet, hogy az ánusz bőségesen el van látva idegvégződésekkel, ez segítheti az orgazmust.

A női orgazmus szintjei

  • Irányulás szakasza - a szexre való kedv megszerzése, a partnerre való ráhangolódás.
  • Izgalom, emelkedés – vértolulás testszerte, a szeméremajkak megkeményednek, a hüvely benedvesedik, a csikló megmerevedik, a hüvely felső kétharmada kitágul.
  • Tetőzés – az egész szeméremtest megduzzad, a pulzusszám nő, a csikló visszahúzódik, a kisajkak tovább duzzadnak, vörösek lesznek. A hüvelyfal a külső kétharmadban megvastagodik, párnás lesz, az izomtónus fokozódik.
  • Orgazmus – a medencefenék tónusa eléri a maximumot, a hüvely és a méh ismételten összehúzódik.
  • Oldódás – a szeméremajkak visszahúzódnak, a vértolulás megszűnik, a csikló elernyed, a hüvely normális mérete helyreáll.

Forrás: Wikipédia

Kapcsolódó kifejezések: G-pont  csikló  ejakuláció  frigiditás  magömlés  orgazmus  önkielégítés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!