Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

A fitymaszűkület veszéllyel járhat - a szexdoktor válaszol

A fitymaszűkület veszéllyel járhat - a szexdoktor tanácsaNéha talán különösen megfogalmazott kérdések merülnek fel, de mindenre igyekszik válaszolni a szexdoktor...

21 éves vagyok, sajnos fitymaszűkületem van. Voltam orvosnál, aki azt mondta semmi baj, a fityma könnyedén hátrahúzható, amikor a péniszem ernyedt állapotban van. A gond azonban az, hogy merev állapotban ez egyáltalán nem kivitezhető, és elég nagy fájdalmat okoz szex közben. Tévedett volna az orvos? Mit tegyek?

Igen, valóban fitymaszűkülete van. Fitymaszűkületről beszélünk, ha a fitymát alkotó bőrredő nyílása szűk. Ilyen esetben az erekció során a megnagyobbodott makkról a fityma egyáltalán nem, vagy csak nehezen húzható hátra. A fitymaszűkület megnehezíti a hímvessző tisztán tartását is. A fityma és a makk között felgyülemlő váladék gyulladást okozhat. Szexuális tevékenység – közösülés, maszturbálás – során a szűk fityma berepedhet, a kialakuló hegek miatt a fitymaszűkület tovább súlyosbodhat, visszatérő gyulladások forrása lehet. Felnőttkorban gyakran kíséri a cukorbetegséget fitymaszűkület.

A fitymaszűkületet műtéti eljárással korrigálják, mértékétől függően a fityma teljes vagy részleges eltávolításával. Kismértékű fitymaszűkület esetén gyakran elég csak a fityma szélének a bemetszése néhány helyen. A beavatkozás ambuláns ellátás keretében, helyi érzéstelenítés mellett történik. Az elhanyagolt, kezeletlen fitymaszűkület következtében nagyobb eséllyel alakulhat ki péniszrák.

A cikk a reklám után folytatódik

Szintén veszélyes az úgynevezett parafimózis állapota, amely az időben meg nem oldott fitymaszűkület következménye, amikor a fityma mégis hátrahúzódik a makkról (az első komolyabb merevedésnél), és annak peremében elakad úgy, hogy már nem húzható vissza. Az állapot súlyos vérkeringési zavarhoz vezet, és igen nagy fájdalommal jár, ezért ez abszolút sürgősségi sebészeti beavatkozást kíván.

A kézzel végzett „gyakorlatok” kevéssé hatásosak. Leginkább bajt idézünk elő vele, mivel apró sérülések, repedések, rugalmasságot csökkentő hegek keletkeznek általa. Javaslom, hogy keressen fel egy másik orvost is. Adott esetben a körülmetélés jelenthet megoldást.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: fitymaszűkület  parafimózis  szexdoktor 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!