Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Önkielégítés: 5 dolog, amit tudnod kéne

 Szakértők szerint igencsak sokan élnek önkielégítéssel - és miért is ne tennék? Nem kell ahhoz szakértőnek lennie senkinek, hogy tudja: a szólószex jó, stresszcsökkentő dolog, és még az elalvásban is segít. Van azonban 5 említésreméltó és elgondolkodtató tény, amit talán kevesen ismernek.

1.  Nem létezik "abnormális" önkielégítés

Akik gyakorolják, gyakran azt gondolják, hogy abnormális módon teszik. A szakemberek szerint nincs normális vagy abnormális módja az önkielégítésnek: számos variáció és technika áll rendekezésre. "Mi, emberek túlságosan sokfélék vagyunk ahhoz, hogy az önkielégítésnek csupán egyféle módja létezzen. Kézzel vagy valamilyen segédeszközzel, esetleg ruhafélével, fantáziánkat vagy könyvet, magazint használva, tükörrel vagy anélkül, sokféle pozicióban tehetjük." - állítja Martha Cornog szexológus, a "Big Book of Masturbation" című könyv szerzője.

2. A masztrubálás biztonságos szex - de azért nem teljesen

A partnerrel történő szex-től eltérően a maszturbálás során nem kapható el nemi úton terjedő betegség. Azonban nem garantálható az sem, hogy a szólószex minden veszélyt nélkülöz. "A maszturbálás a legveszélytelenebb szexuális tevékenység, de a fizikai és biológiai törvényszerűségek azért érvényesek itt is. A túl gyakori és durva maszturbálás irritálja a péniszt borító bőrt  - ahogy ennek a férfiak túlnyomó része tudatában is van.

Az önkielégítés során arccal lefelé, hasukra fekszenek - lepedőn, párnára -, így sérülhet a húgycsőbemenet és vizeletszivárgás állhat elő. Extrém esetben, maszturbálás során, de partnerrel történő szex közben is eltörhet a pénisz. Ez igencsak fájdalmas, sürgősségi orvosi beavatkozást igénylő esemény.

3.  A maszturbálás feldobhatja a nemi életed - és tönkre is teheti

A maszturbálás többféle szempontból is előnyt jelent a partnerrel történő szeretkezést tekintve. Megtanít megérteni a test jelzéseit, segít a korai magömlés kezelésében, megtapasztalhatjuk mi jelent kellemes és mi kellemetlen szexuális élményt, ráadásul partnerünknek is könnyebb dolga lesz, ha az önmagunkról szerzett tapasztalatokat tudtára is adjuk. Az önkielégítés átsegít azon időszakokon, amikor a szeretkezés nem lehetséges a partner távolléte vagy betegsége okán.

Az is igaz azonban, hogy a szólószex annyira függővé tehet, hogy az érintett személy elvesztheti érdeklődését szexpartnere iránt. Elidegenedettség, érzelmi zavarok léphetnek fel, amelyeknek a kapcsolat is áldozatául eshet. Mindezek mellett, szakértők úgy vélik, hogy az önkielégítés egy egyébként jól működő kapcsolatban is megengedett, nem jelent problémát.

4. Az önkielégítés bizonyos formái szexuális diszfunkcióhoz (működészavarhoz) vezethetnek

Szexológusok felhívják a figyelmet annak veszélyére, hogy azoknál, akik gyakran ingerlik önmagukat szexuálisan olyan módon, ahogyan azt partnerrel nem teszik, könnyen kialakulhat a retardált (vagyis késleltetett) ejakuláció. A retardált ejakuláció jelentése, hogy az érintett csak nehezen, vagy egyáltalán nem képes a szexuális aktus alatti ejakulációra.

5. A maszturbálás növelheti a prosztatarák kockázatát

Az önkielégítés a prosztatarák közti kapcsolat nem teljesen egyértelmű. Egy 2003-ban közölt ausztrál tanulmány szerint a korai, ám gyakran végzett önkielégítés növeli a magasabb életkorban jelentkező prosztatarák kialakulását.

Egy évvel később a The Journal of the American Medical Association című tudományos folyóiratban azt közölték, hogy az ejakuláció gyakorisága nem befolyásolja a prosztatarák kockázatát, legyen az maszturbálással vagy szexuális aktussal összefüggésben.

Egy idén januárban megjelent újabb tanulmány (BJU International) oldalain újabb kutatási eredményeket publikáltak, melyek azt igazolnák, hogy a gyakori maszturbálás fiatalabb férfiaknál fokozta, idősebbeknél pedig csökkentette a prosztatarák kialakulásának esélyét. A szexuális aktus viszont nem befolyásolta e ráktípus kockázati arányát.

A tudósok úgy vélik, hogy nem a maszturbálás növeli a prosztatarák veszélyét a 20-as és 30-as éveikben járó férfiaknál, hanem az a tény, hogy e férfiak esetében magasabb a férfihormon mennyisége. A fiatalabb férfiak esetében ezért könnyebben fejlődik ki a hormonokkal szemben szenzibilisebb prosztatarák. 50 év felett a gyakori önkielégítés segíti, hogy a prosztatából távozhassanak azok az anyagok, amelyek rákos folyamatokat indíthatnak el.

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!