Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.
A+ A A-

A PCOS befolyásolja a szexet is

pasi 81792106A szex és a nőiesség megélése olyan tényezők egy nő életében, amiknek rendben kell lenniük ahhoz, hogy az illető kiegyensúlyozott és boldog lehessen. Egyes betegségek azonban képesek ezeket egyszerre tönkretenni azzal, hogy a hormonháztartást felborítják. Közülük az egyik legelterjedtebb a PCOS, ami manapság egyre nagyobb nyilvánosságot kap, mivel egyre több nő életét keseríti meg.

A betegség kísérő tünetei között számos olyan is akad, amelyek csorbítják az önbizalmat, és befolyásolják a szexuális életet. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, a PCOS specialistája elmondja, miképp teheti tönkre a meghitt együttléteket.

Mi az a PCOS?

Sajnos napjainkban egyre több nőt érint a policisztás ovárium szindróma. Hogy pontosan mi is a PCOS?

„A PCO (Policisztás Ovárium) női szervezet hormonális megbetegedése, melynél a petefészek kéreg alatt ciszták sorakoznak - ezek a megérni akaró, de nem tudó petesejtek, tüszők. A PCOS elsősorban a petefészek betegsége, azonban több szervet is érinthet - és így a szerteágazó tünetei miatt nevezik policisztás ovárium szindrómának.” – mondja a szakértő.

Miben befolyásolhatja a szexet?

Sokan gondolják azt, hogy ez a betegség csak akkor okoz gondot, amikor egy pár gyereket akar, azonban kellemetlen tünetei miatt szinte az összes benne szenvedő életére kihat.

„A PCOS tünetei között a fokozott szőrnövekedés gyakran okoz esztétikai kellemetlenségeket az arcon, végtagokon, mellkason. Ezen kívül a férfi hormonok túlsúlyba kerülése miatt nagyon sokszor még súlygyarapodás és erősen pattanásos bőr is a kísérőjelensége lehet, így nem ritka, hogy a szexuális élet minősége leromlik, amit a párkapcsolatra is nagyban kihathat.” – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, PCO specialistája.

Okozhat fizikai fájdalmat a szex a PCOS miatt?

Félő, hogy az ebben a betegségben szenvedő nők életét nem csak a lelki terhelés nehezíti, hanem a fizikai fájdalom is, hiszen a hormonháztartás felborulása sok dologra van hatással.

„Ebben az esetben a hormonzavar miatt kialakulhat PH eltolódás a hüvelyben, illetve a nedvesedés szem lesz tökéletes, esetleg teljesen el is marad. Ez okozhat fizikai fájdalmat is a behatolásnál, és a szex közben, de jellemzően nem ez a probléma fő gyökere. A gondot sokkal inkább a libidó csökkenése, és a kísérő tünetek miatti lelki teher feldolgozása jelenti. Éppen ezért fontos a kivizsgálása, hiszen a betegség kezelhető, tehát a panaszok megszüntethetőek” – mondja a PCO specialista

Forrás: Budai Endokrinközpont

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!