Ma Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
A+ A A-

Fogamzásgátlók és vérrögképződés

fogamzasgatlasAz Egyesült Államok egészségügyi tisztviselői kedden bejelentették, hogy a mesterséges progeszteron hormont, a drospirenont tartalmazó fogamzásgátló tabletták a vérrögképződés megnövekedett kockázatával hozhatók összefüggésbe, ezért ezeket a termékeket új címkékkel kell ellátni.

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) azt állítja, hogy a módosított címkék tájékoztatnák a vásárlókat arról, hogy az ilyen hatóanyag-tartalmú készítmények a vérrögképződés akár háromszoros kockázatával járhatnak a más típusú progeszteront, például levonorgestrelt tartalmazó gyógyszerekhez képest. Az FDA ugyanakkor azt is megemlíti jelentésében, hogy az eredmények megfigyeléses vizsgálatokból származnak, amelyek egy része a vérrögképződés megnövekedett kockázatát mutatta, míg a többi nem bizonyította a kockázatnövekedést.

Az FDA egyik szakértői bizottsága már tavaly decemberben felvetette, hogy a drospirenon tartalmú fogamzásgátló tablettákat új címkével kellene ellátni, amely felhívja a figyelmet az életveszélyes vérrögök kialakulására. Az FDA szakértői most 21:5 arányban szavaztak az új címkék bevezetése mellett a szájon át szedhető fogamzásgátlókhoz. Ezeket az újfajta fogamzásgátló gyógyszereket éppen azzal az indokkal tudták sikeresen piacra dobni, hogy a régebbi hormontartalmú tablettáknál kevesebb káros mellékhatással járnak, így például nem okoznak puffadást, kedélyhullámzást és aknét.

A cikk a reklám után folytatódik

Dr. Tara Narula, a New York-i Lenox Hill kórház kardiológusa tavaly decemberben azt nyilatkozta a HealthDay online hírportálnak, hogy az új tablettákkal járó magasabb vérrögképződés kockázat „alacsony kockázatnak számít, de a kockázat fennáll”. Az FDA vizsgálódása, és a figyelmeztetés megerősítése nem okoz semmilyen hátrányt. Legalább tudatosítja az emberekben a lehetőséget, ami csak pozitív eredményt hozhat.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!