Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Viola napja van. Holnap Teofil napja lesz.
A+ A A-

Szexualitás az idős nőknél

Szexualitás az idős nőknélTermészetesen sok olyan ember van, aki az időskori szexualitást ízléstelennek, szégyellni valónak, legjobb esetben különösnek tartja. Amikor idősebb emberek összeházasodnak, akkor „társat” keresnek, és azt feltételezik róluk, hogy nem érdekli őket a szexualitás vagy már nem képesek a nemi életre. Ilyen társadalmi elvárások mellett nem meglepő, hogy a valóság ehhez közelít.

1959-ben Golde és Kogan egy tanulmány készítéséhez felkért egyetemistákat, hogy fejezzék be a következő mondatot: „A legtöbb idős ember számára a szexualitás...” Majdnem mindannyian így folytatták: „már a múlté”, „elhanyagolható”, „nem fontos”, ami híven tükrözi a társadalom elképzelését, vagyis hogy egy bizonyos életkor után az emberek közömbösek vagy közömbösnek kell lenniük a szexualitás iránt. Ha nem, akkor vén kéjenc férfiak vagy vén élvhajhász boszorkányok.

Azóta valamelyest változott a szemlélet, legalábbis a fiatalok körében, ami abból mérhető le, hogy óriási sikere volt az 1970-es évek elején vetített Harold és Maude című filmnek, amelyben egy nyolcvanéves nő szexuális szerelmi kapcsolatot tartott fenn egy húszéves férfival. Ez persze még nem jelenti azt, hogy ez a különlegességnek ható ifjú és öreg közti szerelmi románc volt a film egyetlen vonzereje a fiatalabb generáció számára, de tény az, hogy nem háborogtak és tiltakoztak egyöntetűen az ötlet ellen.

Természetesen sok olyan ember van, aki az időskori szexualitást ízléstelennek, szégyellni valónak, legjobb esetben különösnek tartja. Amikor idősebb emberek összeházasodnak, akkor „társat” keresnek, és azt feltételezik róluk, hogy nem érdekli őket a szexualitás vagy már nem képesek a nemi életre. Ilyen társadalmi elvárások mellett nem meglepő, hogy a valóság ehhez közelít. Sok idősebb nő és férfi úgy érzi, hogy már nem érdeklődik a szexualitás iránt, hogy ha még-is van benne erotikus érdeklődés, akkor elfojtja, mivel az nem illő vagy rossz ilyen korban.

{mosloadposition cikkreklam}

Minden tény arra utal, hogy kellően jó egészség esetén a szexuális funkció idősebb korban is folytatódik. Masters és Johnson, akik 40–73 éves nők és 51–89 éves férfiak körében is végeztek fel-mérést, azt találták, hogy bár az életkor növekedtével csökken a szexuális ciklusban a fizikai reakciók időtartama és intenzitása, „az idős nő szexuális képességei birtokában van, képes az orgazmusra, különösen akkor, ha rendszeresen erős nemi izgalom hatása alá kerül”. A Hite-tanulmány szerint több idős nő úgy érzi, hogy számára már nem fontos a szexualitás, de a többség arra utalt, hogy életkoruk előrehaladtával a szexuális öröm fokozódott, és még több új élményt és kielégülést nyújtott. A klimax után lévő nők, most már megszabadulva egy nem kívánt terhességtől való félelemtől és sok családi kötelezettségtől, esetleg sokkal jobban vágynak a szexuális kapcsolatra, különösen akkor, ha nem adnak hitelt azoknak a régi hiedelmeknek, hogy a menő-pauza megváltoztatja a nemi életre való képességet.

A szexuális élet folytatása a legjobb biztosítéka annak, hogy fennmarad a szexuális életre való képesség. A menopauzában bekövetkeznek bizonyos hüvelyi változások a lecsökkent ösztrogénszint következtében. Ezeknek a változásoknak a következtében esetleg kevesebb váladékot termel a hüvely a közösülésre való felkészüléskor. Ismeretes, hogy azoknál a nőknél, akik rendszeres nemi életet élnek vagy maszturbálnak végig a felnőtt életük folyamán, kevésbé fordul elő, hogy nem lesz elég síkos a hüvely, és nem tágul eléggé, mint azoknál, akik nem élnek szexuális életet. Néha előfordul atrófiás hüvelygyulladás. Nem tudjuk, milyen mechanizmus révén segít megelőzni a szexuális tevékenység azokat a hüvelyi változásokat, amelyeket az ösztrogénszint-csökkenés okoz. Lehetséges, hogy az atrófia a „nem használás” miatt alakul ki, vagyis a „ha nem használod, tönkremegy” elv érvényesül.

Sok idősebb nőnek természetesen nincs meg a lehetősége arra, hogy szexuális életet éljen, mert megözvegyül, elválik vagy egyedülálló, és sokuk sohasem maszturbált. Saját maguk nemi ingerlését igen nehezen kezdik el azok, akiknél ez sohasem volt a szexuális aktivitás eleme, még azzal a tudattal sem, hogy az egészségük fenntartá-sához járul hozzá. Érdekes, hogy sok olyan em-ber, aki elfogadja a gyermekkori maszturbálást azzal, hogy az szinte kötelező ahhoz, hogy majd felnőttkorban egészséges szexuális életet éljen, megbélyegzi az idősebb kori maszturbálást, mert gyerekesnek, beteges dolognak és megalázónak tartja.

Kapcsolódó kifejezések: szex 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!