Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Viola napja van. Holnap Teofil napja lesz.
A+ A A-

70 évesen még jobb a szex

senior happy smiling couple copyEgyre több, a hetvenes éveit taposó idős ember állítja, hogy jó szexuális életet él, méghozzá gyakran. Ebben a korcsoportban a nők különösen elégedettek szexuális életükkel, olvashatjuk a British Medical Journal honlapján.

Az idős emberek szexuális életéről kevés információ áll rendelkezésre, és az ilyen témájú vizsgálatok legnagyobb része is az azokkal kapcsolatos problémákra fókuszált.

Egészséges szexuális élet 70 évesen

Nils Beckman és munkatársai a svéd Gothenburgi Egyetemről az egészséges szexuális életről szerettek volna többet megtudni, mikor négy különböző időintervallumban (1971-72-ben, 1976-77-ben, 1992-93-ban és 2000-2001-ben) hetvenéves emberek részvételével készítettek felmérést. Összesen 1500-an válaszoltak a szexuális életüket – beleértve a problémákat, az aktivitást és az elégedettséget is – érintő kérdésekre.

A BMJ közlemény szerzői szerint egyre több időskorú élvezi a szex örömeit még hetvenen túl is. Míg 30 évvel ezelőtt a nős férfiak 52 százaléka volt szexuálisan aktív, ma már 68 százalékuk az. A férjezett nőkre ugyanez igaz, a korábbi 38 százalékról 56 százalékra emelkedett a szexuálisan aktív nők száma. A nőtlen férfiak esetében a változás 24 százalékot tesz ki (30-ról 54 százalékra), a nem házas nőknél szinte megdöbbentőek a számok: 0,8 százalékról  12 százalék.

Egyre több nő elégedett

Ezenfelül egyre több nő számol be maximális elégedettségről és orgazmusról, miközben kevesebben állítják, hogy sosem éltek át orgazmust. Az elégedetlen férfiak száma azonban növekvőben van, ami a kutatók szerint egyszerűen annak köszönhető, hogy ma már nem számítanak annyira tabunak a szexuális problémák, ezért többen merik bevallani őket. Míg a merevedési zavarok száma csökkenő tendenciát mutat, a magömléssel kapcsolatos problémák egyre gyakoribbá válnak. Az idő előtti magömlés előfordulásának aránya nem változott.

Érdekes, hogy a nők és férfiak egyaránt az erősebb nem képviselőit okolják a házasélet abbamaradásáért. Az eredmények alapján tehát a hetven évesek az élet természetes részének tekintik a szexet, mely fontos szereppel bír legtöbbjük számára. Azt is fontos kiemelni, hogy az orvosok idős páciensek kezelésekor sem kerülhetik meg a szexuális élet problémáihoz kapcsolódó kérdéseket.

Kapcsolódó kifejezések: cukorbetegség  szex 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!