Ma Klotild és Cecília napja van. Holnap Bulcsú napja lesz.
A+ A A-

Valóban megfiatalíthat a kozmetika?

Tartalomjegyzék

Valóban megfiatalíthat a kozmetika?Megfiatalíthatja-e a kozmetika a bőrt? Erről a kérdésről bőrgyógyászok és kozmetikai termékgyártók évtizedek óta hevesen vitatkoznak...

Egy dologban egyetértés van: abban tudniillik, hogy a következetes kozmetikai ápolás hosszabb ideig tartja a bőrt fiatalon. Ez már csak azért is igaz, mert a jó krémek a külső bőrrétegek „gátszerepét” jelentősen növelhetik, továbbá védhetik a bőrt az öregítő környezeti hatásoktól. Ez a védelem nemcsak a felső bőrrétegeknek tesz jó szolgálatot, hanem a mélyebb rétegek élő sejtjeinek és a kötőszövetnek is. Minél kisebb a környezetből érkező stressz, annál kevesebb a ránc. Ezt a megállapítást senki nem vitatja.

Kényessé válik azonban a kérdés, ha arról van szó, hogy vajon bizonyos hatóanyagok visszafordíthatják-e a már bekövetkező öregedést. A sejtkultúrákon és élő bőrszöveten elvégzett kifinomult technikai eljárások vizsgálata azt látszik bizonyítani, hogy bizonyos javulás elérhető. A fogyasztók széles körének megkérdezése is ezt támasztja alá. A javulás azonban mindent összevetve is csak minimális. Vonatkozik ez arra is, hogy a ránc mélységének csökkenése szabad szemmel alig látható, és a bőr feszessége sem nő látványosan.

A cikk a reklám után folytatódik

Egy biztos: néhány hatóanyag, mint pl. a liposzómát, nanoszfert vagy az úgynevezett komplex regenerálókat tartalmazó krémek használatával mindenekelőtt a bőrfelszín nedvességhiánya miatt kialakult finom szarkalábakat ki lehet vasalni. A gyümölcs- vagy tejsavat tartalmazó (AHA= alpha hydroxy acids) készítmények is elérhetnek ilyen hatást, főleg akkor, ha rendszeresen, négy-hat hetes kúraként alkalmazzuk a megszokott ápolás mellett.

Az arcbőrbe vésődött valódi mimikai ráncokat azonban kozmetikumokkal alig, vagy egyáltalán nem lehet befolyásolni. Ilyenkor legjobb esetben is csak az agresszív vegyi anyagot tartalmazó bőrradír segíthet, amely a felső bőrréteget eltávolítja, vagy a sebészi beavatkozás, amellyel a bőrt kifeszítik. A kozmetikumok kiválóan alkalmasak viszont arra, hogy a bőrt pár órás időtartamra feljavítsák.

A legjobb példa erre az arcpakolás, de az ampullák, vagy a szérumkészítmények is, hisz ezek a bőr felszínét kissé megfeszítik. Az ilyen feszítő hatás akár mindennapos használat esetében sem árt a bőrnek. Csak abban a hitben nem szabad ringatnunk magunkat, hogy ez mélyebb illetve tartósabb hatású lehet.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!