Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Menyhért és Mirjam napja van. Holnap Bence napja lesz.
A+ A A-

Baktériumokkal a rossz lehelet ellen

Baktériumokkal a rossz lehellet ellenA baktériumok akár a javunkra is szolgálhatnak: ezt bizonyítja a brit Kings College egyetem kutatása. A metilotróf baktériumok által megszüntethető a kellemetlen lehellet, vagy a lábszag.

A rossz szájszagot a ként tartalmazó aminósavak okozzák, melyekkel sikeresen felvehető a harc a brit tudósok által elkülönített ún. metilotróf baktériumok segítségével. Az egyetem kutatói nem találtak különbséget az egészséges és a fogágybetegségben szenvedő önkéntesek szájüregének baktériumfajtái között. A tudósok ezért úgy gondolják, hogy a rossz lehellet oka az lehet, hogy a szájüreg nem tartalmaz megfelelő mennyiségű "ellen-baktériumot", ami megakadályozná a kellemetlen szájszagot.

A kutatás irányítója, Ann Wood, a BBC-nek elmondta, hogy egyes szokások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kialakuljon a kellemetlen szájszag: a rossz higiénia következményeként bizonyos anyagok lerakódnak a fogak közt, és a nyelven. A jellegzetes szagot okozó baktériumok mennyiségét többminden befolyásolhatja: szájüreg- vagy májbetegség, étkezési szokások, és a dohányzás.

A cikk a reklám után folytatódik

Ann Wood szerint szükséges lenne olyan fogkrémek kifejlesztése, amelyek elősegítik az ellen-baktériumok hatékonyabb tevékenységét. A brit kutatócsoport már bebizonyította, hogy ilyen baktériumok vannak a talpon is, amely a kénből adódóan hasonlóan kellemetlen szagot eredményez.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: rossz lehellet  szájszag 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!