Ma Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A+ A A-

Mire utalnak a köröm különböző elváltozásai?

strong-healthy-nailsAz egyik legnehezebben ápolható terület a köröm és környéke. Gyakran előfordul, hogy beszakad a köröm és/vagy kiszárad a bőr az ujjak szélén.

A körmök szépen tartásának egyik alapja az elegendő vitaminbevitel

Az alábbi vitaminok nagyon fontosak az ápolt köröm elérésében:

Az A-vitamint a sárga és narancssárga színű gyümölcsökben találjuk meg elsősorban, valamint egy sor zöldségben (sütőtök, répa, barack, paraj, kelkáposzta). Ha beáldozzuk a tízóraira tervezett túrósbatyut egy szál répáért, vagy a reggeli müzlibe keverünk pár darab ananászt, azzal elősegítjük a köröm erősödését. Együnk gyakrabban spenótos vagy brokkolis tésztaételeket, az ízük is finom és segítik a cél elérését.

A C-vitamin nemcsak az immunrendszer erősítésében jeles, de segíti a köröm gyorsabb növekedését is. A citrus- és káposztafélék bőségesen tartalmaznak C-vitamint, mint tudjuk, a paprikában is jócskán találunk belőle, és ugyanezt elmondhatjuk a csipkebogyóról is. Ne feledjük, hogy a vitaminokat erősen roncsolja a túlzott áztatás és főzés, de kerüljük a fémedények használatát és az ételek újramelegítését is.

A D-vitamint a tejtermékekben találjuk főképpen. Ha laktózérzékenyek vagyunk, vagy kerüljük a hagyományos tejet, akkor sem kell kétségbeesnünk: a szójatej és a magasabb zsírtartalmú halak, mint például a lazac, a szardínia vagy a tonhal is bővelkednek D-vitaminban, csakúgy, mint a gabonafélék és a hüvelyesek. Húsevők számára pedig ott a máj is, mindenféle formájában. A D-vitamintól a vékony, repedezett köröm megerősödik.

Az E-vitaminnal kissé nehezebb dolgunk van. Tartalmazza az összes mogyorófajta (mint például a földimogyoró, a kókusz, a törökmogyoró, dió és mák, sőt, az olívabogyó is), de viszonylag kis mennyiségben. Hasznos, ha a főzéshez használt növényi olajról áttérünk az olívaolajra (vagy legalábbis gyakrabban használjuk).

A cikk a reklám után folytatódik

Körömtan (onichológia)

 • Körömrágás: bizonyos ásványi anyagok hiányát mutatja, amely elfojtott indulatokkal, lelki problémákkal is párosulhat.
 • Leváló körmök: cukorbetegséget jelezhetnek
 • A puha vagy könnyen törő körmök: olyan emberre utalnak, akik életerejüket túlságosan is próbára teszik, rablógazdálkodást folytatnak testükkel, szellemükkel.
 • Gyermekeknél a túl vékony körmök a torokgyulladásra való hajlamot mutatják.
 • A vese megbetegedéseinek első jele lehet a hosszanti csíkok megjelenése a körmök felületén.
 • Kitüremkedések: reumatikus megbetegedésekre, ízületi gyulladásra utalhatnak.
 • Egészség: a körmök maguktól is csillognak, felületük sima, rugalmas.
 • Puha, vékony körmök: vérszegénységre, bizonyos ásványok hiányára valamint a hormonrendszer csökkent működésére utalnak. Ilyenkor ajánlatos tojássárgáját, olívaolajat, zöld színű zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, valamint szükség esetén E-és D-vitamint, és kálciumot.
 • Törékeny, érdes körmök: a könnyen szerzett kék foltok a máj megbetegedésének lehetőségét vetik fel. Nőknél és fiataloknál többször előfordul, hogy a legkisebb sérülés mély, sokáig felszívódó nyomot hagy a bőrön, a körmökön. Ilyenkor a sörélesztőt, mint természetes B-vitamin forrást, a búzacsírát és a joghurt-féléket ajánlatos fogyasztani. A homeopátiás szerek közül a KH3 ajánlható.
 • Hosszában leváló felületű körmök: ha középen, hosszában leváló körmökkel találkozik az orvos az A-vitamin hiányára gondol, amely abból is eredhet, hogy a beteg kevés húsételt fogyaszt. A citrom, sárgarépa és paradicsom fogyasztása kiküszöbölheti az egyoldalú táplálkozásból származó hiánytüneteket. A kálium pótlására napi kis mennyiségű gyümölcsecet alkalmas.
 • Beszakadásra hajlamos körmök: az idegrendszer gyengeségére, illetve a kevés alvásra utalhat. Ebben az esetben is a B-vitamin pótlása eredményes, előfordulhat azonban, hogy szakorvos segítsége is elengedhetetlen. Elsősorban ki kell zárni a szervezetben esetleges férgesedés jelenlétét. Növényi kivonatok, zöldséglevek fogyasztása segíthet az élősködök kiűzésében.
 • Túl kemény körmök: gyakran a pajzsmirigytúltengés idézhet elő túlságosan vastag, kemény körmöket. Pajzsmirigy-diéta, B-vitamin adagolás megelőzheti a betegség komolyra fordulását.
 • Mélypiros körömhús: magas vérnyomás kísérő tünete, amely hajlam a szívinfarktusra is. A keringési betegségek legjobban bevált természetes ellenszere a galagonyalé, vagy tea fogyasztása
 • Pirosas körömhús, piros széllel: asztmára és agyvérzésre való hajlam mutatója.
 • Narancsszínű körömhús: belső mérgezési tünetek velejárója lehet.
 • Mélysárga színű köröm: a máj és az epe megbetegedéseire utalnak.
 • Zöldes színű körmök: fokozott orvosi megfigyelést igényel, mivel a szervezetben felhalmozódott méreganyagok jele.
 • Kékes színű köröm: a vérkeringés zavarait mutatja.
 • Barnába hajló körömszín: trópusi betegségekből kigyógyult embereknél figyelhető meg.
 • Ha a félhold belesüllyed a köröm bőrébe, vagy a bőr benövi: általános gyengeség.
 • Ha a félhold elfoglalja a köröm felületének nagy részét: ez a túl erőteljes szívműködés jele. Kielégítő egészség esetében a félhold körömfelület egy ötödét – egy hatodát foglalja el.

Forrás: manikurpedikur.5mp.eu

Kapcsolódó kifejezések: körmök ápolása  köröm  onichológia  repedezett köröm 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!