Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Vanda és Paula napja van. Holnap Angelika napja lesz.
A+ A A-

Mennyit ér a pattanásmentesség?

Mit adnának a tinik, ha nem lenne pattanásuk?A tinédzserek nagyjából 275 dollárt (kb. 45.000 Ft) lennének hajlandók fizetni azért, hogy sose legyen pattanásuk. Még ennél is többet érne nekik az, hogy a fele ennyi bőrelváltozás vagy a hegek helyett egyáltalán sose kelljen megküzdeniük ezzel a bőrproblémával. Ezeket adta közzé a JAMA/Archív folyóiratok egyike, az Archives of Dermatology augusztusban.

A pattanás csaknem minden fiatalt érint, és kapcsolatba hozzák az idegességgel, depresszióval, szégyenérzettel és szociális zavarokkal a cikk háttérinformációi szerint. „A pszichoszociális tényezők csökkentése az egyik vezérvonal a pattanás klinikai kezelésében, ezért nagyon fontos, hogy felmérjük és kiértékeljük.” – írták a szerzők.

Cynthia L. Chen és munkatársai a San Franciscoi California Egyetemen 266 önként jelentkező pattanásos tinédzsert vizsgáltak meg a város állami iskoláiból. Kérdőíveket kellett kitölteniük arra vonatkozóan, hogy életükből hány évet, illetve mennyi pénzt áldoznának fel azért, hogyha soha sem lett volna pattanásuk, ezentúl sose kelljen szembenézniük a problémával, ha csak hegek maradnának a bőrükön, vagy fele mértékben lenne csak pattanásos a bőrük. Szüleiket is kikérdezték a bőrük korábbi állapotáról, és arról, hogy ők mennyit fizetnének a gyermekük kezeléséért.

A kutatók a tinédzserek időcserés válaszai alapján mérték fel a jelenlegi bőrállapotukat. Arról kérdezték a résztvevőket, hogy hány évet adnának az életükből, ha azt pattanások nélkül élhetnék le. Az átlagos eredmény 0,961 lett. A 100%-os pattanásmentesség jobb eredményt ért el, mint a fele annyi pattanás illetve a heges, de tiszta bőr.

A pénzbeli kérdéseknél az derült ki, hogy 275 dolláros középértéken mozog az összeg, amit hajlandóak lennének fizetni azért, ha soha az életben nem lett volna bőrporblémájuk. 100 dollárt (16.000 Ft) azért, hogy teljesen tiszta legyen a bőrük, 10 dollárt (1600 Ft) azért, hogy csak fele annyi pattanás csúfítsa el az arcukat. A heges, de tiszta bőrért nem fizetnének semennyit. A szülők esetében az összegek a következőképpen alakultak az előbbi sorrend szerint: 250 dollár, 100 dollár, 100 dollár, 0 dollár. Akik súlyosabbnak ítélték meg bőrük állapotát, azok több időt és pénzt áldoznának a pattanás eltüntetésére.

"A betegek elvárásainak ismerete segíthet a bőrgyógyászoknak abban, hogy kiegyensúlyozottabb eredményt érjenek el” – írták a szerzők. „Véletlenszerű, vak és placebo felhasználásával készült kísérletek kimutatták, hogy 3-4 hónapos hagyományos pattanás-terápia, mely során helyileg alkalmaznak benzoil-peroxidot és retinoidot, továbbá antibiotikumot szájon át, 40-60 százalékkal csökkenti a sebesedést.”

"Az is kiderült, hogy a pattanásból származó hegek aránya eléri a 95%-ot. A tinédzserek leginkább azt szeretnék, ha egyáltalán nem lenne pattanásuk, így a szakembereknek ügyelniük kell a hatékonyságra és a hegesedés veszélyére.”

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: acne  akne  pattanás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!