Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

A korpásodás kezelése házilag

A korpásodás kezelése házilagNagyon sok embernek keseríti meg az életét a hajas fejbőr fokozott és rendellenes hámlása. Az elszarusodott, szürkés-fehéres hámsejtek lemezkékben válnak le és fésülködéskor jól láthatóak a ruhán is. Serdülőkortól fokozott faggyútermeléssel jár együtt.

A fejbőrön gyakran előfordul egy ezt a környezetet igen kedvelő gombafaj, mely folyamatosan ingerli a fejbőrt, ami további faggyútermelést és felgyorsult sejtoszlást eredményez. A túl sok hámsejt miatt megvastagszik a hám és folyamatossá válik a hámlás, amit a korpa megnövekedésén keresztül észlelhetünk.

A faggyúmirigyek működési zavara következtében megjelenő, fokozott faggyútermelés – a seborrhoea – a bőr gyulladását is kiváltja, s gyakran együtt jár hajhullással, majd kopaszodással. A megkopaszodott területen a gyulladás és a korpásodás megszűnik. Addig azonban a faggyú összetapasztja a lehámló bőrlemezkéket, amik nagyobb felületű, sárgás, zsíros felrakódás formájában jelentkeznek. Alkati sajátosság, mely veleszületetten öröklődik. A korpásodás kezelése elsődlegesen a gomba elpusztításával kezdődik, amit gyulladáscsökkentés követ. A korpásodást véglegesen megszüntetni igen nehéz, de a kezelésekkel jelentős, bár általában időleges eredmény érhető el. A zsíros korpásodás mellett létezik száraz korpásodás is. Ez esetben csak a hámsejtek oszlása gyorsul fel, a faggyútermelés gyakorlatilag nem fokozódik.

A cikk a reklám után folytatódik

Korpásodás: többféle kezelési, ápolási módszert ismerünk

A házi, tapasztalati kezelések közül ajánlható módszerek:

  • galagonya, zeller vagy kakukkfű főzetével a fejbőr bedörzsölése minden hajmosás alkalmával,
  • ricinusolaj, tojássárgája és kevés rum elegyéből készített pakolás felkenése hajmosás előtt. Célszerű kb. 20 percig a pakolást fennhagyni,
  • zsíros korpásodás esetén használjunk citromos vagy ecetes öblítővizet,
  • száraz korpásodáskor dörzsöljük be fejbőrünket bojtorjángyökér olajjal,
  • állítólag hatásos lehet, ha hajmosás előtt a száraz hajat beszórjuk sóval és a fejbőrt megmasszírozzuk. Utána a szokásos hajmosás következik.

A népi gyógymódok mellett vagy helyett bizonyíthatóan eredményes a kén valamilyen gyógyszertári formájának alkalmazása. Ismerünk szájon át szedhető gombaellenes szert is. Használatos még szelén-diszulfid és cink-pirition a korpásodás mérséklésére. A legáltalánosabb módszer az, ha a megfelelő hatóanyagok a samponban vannak. Arra azonban célszerű figyelni, hogy a sampon elég sokáig legyen a fejbőrön, hogy a gyógyító anyagoknak legyen elég idejük a hatásmechanizmus beindítására. Hatékony szerek kaphatóak olyan igények kielégítésére is, miszerint a korpásodás csökkenése mellett a festett haj színét megóvja, vagy hogy a hosszú hajszálakat ne szárítsa ki.

További érdekes linkek
gombasodas.lap.hu
korpasodas.lap.hu

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: korpásodás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!