Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Friss cikkek

Receptek

A+ A A-

Ne csak a diétának éljen!

az_egszsges_tpllkozs_pnz_krdse.jpgAz egészséges életmód része, hogy ügyelni kell az elfogyasztásra szánt táplálék minőségére, összetételére. Sokan azonban túl sok figyelmet és törődést fordítanak étkezésükre.
Indokolatlanul diétáznak, mégpedig nem orvosi javallatra, hanem a média reklámhadjáratának követéseképpen. Mások nem azzal törődnek, hogy ízlik-e nekik az étel, hanem eltúlzottan annak egészségükre való - többnyire vélt - hatását elemezgetik.

Egy amerikai professzor, Steven Bratmann, a táplálkozási zavarok neves szakértője könyvében saját példáján mutatja be a táplálkozási zavarok egyik újabb formáját és annak az egészségre ható következményeit. Liszt- és tejérzékeny volt, így egész gyerekkorát meghatározta az az igyekezet, nehogy olyan ételt fogyasszon, amely provokálhatná allergiáját. Felnőve is olyan szigorú diétán élt, amely súlyos hiánybetegségeket idézett elő. Órákat töltött az ételek kitervelésével és elkészítésével.

Egy évtizeddel később, az orvosi egyetem elvégzése után, szenvedélyesen páciensei táplálkozási problémáival foglalkozott. A gyakorlatban jött rá arra, hogy egyre több olyan betege van, aki annyira szigorú diétát folytat, hogy az már károsítja a szervezetét.
Bratmann ezt az új táplálkozási zavart orthodexia nervosának nevezte el.

Az ettől szenvedők megszállottan az elfogyasztott ételek "mineműségére" figyelnek, szemben az anorexia nervosásokkal és a bulimiásokkal, akiknél a hangsúly az étel mennyiségén és élvezhetőségén van.
Az egészségesen táplálkozóktól az orthodexia nervosában szenvedők abban különböznek, hogy különösen szigorú diétát tartanak, amely kizárja egyes ételcsoportok és alapvető tápanyagok fogyasztását. Ez hosszú távon károsan hat testi és lelki egészségükre.

Miről ismerhető fel az orthodexia?

  • Az orthodexiás naponta több mint három órát tölt azzal, hogy egészséges ételekről és diétáról gondolkozzék.
  • Mindig megtervezi másnapi ebédjét.
  • Jobban érdekli az étel értéke, mint élvezete.
  • A diéta fokozódásával csökken, romlik az elfogyasztott étel minősége.
  • Egyre szigorúbb önmagához.
  • Feláldozza kedvelt, szeretett ételeit a helyesnek tartott ételekért.
  • Lenézi azokat, akik nem egészséges ételeket esznek.
  • Bűntudata van, ha megszegi a diéta szabályait.
  • A diéta elkülöníti a barátoktól, a társasági élettől.
  • Ha úgy eszik, ahogy az "elő van írva", akkor teljes számára a kontroll, békés érzés tölti el.
Ha a fenti állítások közül kettő vagy három önre is igaz, akkor kismértékben orthodexiás. Ha négy vagy több, akkor orthodexiás. Ha mind a tíz, akkor ön nem is él, csak parancsot teljesít - állítja Bratmann professzor.

Az orthodexia Bratmann professzor szerint alapvetően pszichés probléma. Az orthodexiás emberek mindig valamilyen rejtett terv érdekében korlátozzák táplálkozásukat: van, aki az öregedést akarja késleltetni, mások egészségi állapotukat akarják javítani. De vannak olyanok is, akik valamilyen spirituális hatást tulajdonítanak egyes ételféleségeknek. Az persze nem baj, ha valaki kipróbálja a különböző diétákat, hiszen zöldséget, gyümölcsöt és különféle magvakat enni - valóban egészséges. De ha a diéta varázs, vagyis túlmutat az eredeti célon, ha a személy teljesen rabjává válik az ételkorlátozásnak, ha az illető azt gondolja, hogy a diéta megváltoztatja életét, megoldja problémáit - akkor az már orthodexia.

A gyógyuláshoz vezető legfontosabb és egyben legnehezebb lépés, hogy a személy ráébredjen viselkedésének megszállottságára. Nem a diétát kell teljesen elvetni, hanem az élvezetet kell összeegyeztetni az egészséggel. A diétának nem szabad "tökéletesnek" lenni, mert a tökéletes diéta elviselhetetlen. "Semmi értelme 104 évig élni egy unalmas, szigorú diétán, teljesen elszigetelődve másoktól" - mondta Bratmann.
Kapcsolódó kifejezések: diéta  orthodexia  pszichés probléma  étkezési anomália 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!