Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.

Friss cikkek

Receptek

A+ A A-

Létezik "túl gyakori" önkielégítés?

 "Az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy akár naponta többször is, önkielégítésre támad kedvem. Aggódom azonban, hogy ez  valamilyen testi vagy lelki betegség következménye. Kérem, segítsen!"

A válasz: igen. Hasonlóképpen egyéb területekhez, a szexuális temperamentum is egyénenként nagymértékben eltérő. A kérdése: "Ez normális?" gyakran hangzik el szexterapeutáknál.

Mivel sokmindenben mások vagyunk (kor, hormonális paraméterek, stressz-szint, családi állapot, stb.), elsősorban Önnek saját magától kellene megkérdeznie, hogy a maszturbálás okoz-e bármilyen problémát az életében. A munkája vagy a párkapcsolata kárát látja? Meg kellene figyelnie, hogy a párjával töltött órák nyújtanak-e érzelmi töltést, képes-e partnerével intim testi és lelki kapcsolatot létesíteni.
 
Általában elmondható, hogy a maszturbálás nem ártalmas, tulajdonképpen hasznukra válhat. Általa levezethető a szexuális feszültség, egyike a leghatásosabb "önkényeztető" technikáknak. A szóló szex csökkenti a frusztráltságot (akár egy létező kapcsolatból eredően, azzal összefüggően is), és mozgásba hozza a szexuális energiákat.

A gyakori önkielégítés alapvetően nem káros, egészen addig, amíg az életének más szegmensei emiatt nem sérülnek. Ameddig úgy érzi, hogy az életét alkotó fő területek egyensúlyban vannak, és az önkielégítés ennek az egyensúlynak a fenntartásához hozzájárul, nem kell felhagynia vele.

 

© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!