Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Ödön napja van. Holnap Hortenzia és Gergő napja lesz.
A+ A A-

A forróság hatásai

A forróság hatásaiTartósan magas külső hőmérséklet esetén szervezetünk belső állandóságát, hőmérsékletét fokozott hőleadással, verítékezéssel igyekszik megőrizni. A testmozgás és a fizikai munka tovább fokozhatja a verítékezést, ilyenkor még több folyadékot és ásványi anyagot veszítünk. Tartósan magas külső hőmérséklet esetén szervezetünk belső állandóságát, hőmérsékletét fokozott hőleadással, verítékezéssel igyekszik megőrizni.

A testmozgás és a fizikai munka tovább fokozhatja a verítékezést, ilyenkor még több folyadékot és ásványi anyagot veszítünk. A túlzott izzadás következtében kiszáradás léphet fel. A vízvesztés miatt csökken a keringő vértérfogat, ez szédüléshez, felálláskor jelentkező vérnyomáseséshez vezethet.

Ha a környezet páratartalma magas vagy ha ruházat akadályozza a veríték elpárolgását, testünk túlmelegedhet. Emellett a melegben, ha egy helyben állunk, az alsó végtagok erei is kitágulnak, itt pang a vér, nem jut elég az agy ellátásához, gyengeségérzés és akár ájulás is bekövetkezhet. Típusos példái ennek a sorakozónál (pl. iskola, katonaság) vagy sorban állásnál bekövetkező rosszullétek. A diabéteszesek általában érzékenyebbek a folyadékveszteségre, hajlamosabbak a hirtelen felállás utáni vérnyomásesésre.

Cukorbetegeknél gyakori a verejtékmirigyek beidegződésének károsodása, ami az izzadás csökkenését eredményezheti. Jellemző a fej és a törzs kifejezett izzadása mellett a lábak szárazsága. A magas külső hőmérséklet miatt fokozódik a bőr vérellátása, mely inzulinos betegeknél a beadott inzulin gyorsabb felszívódásához, hirtelen vércukoreséshez vezethet.

A beteget vízszintesen kell elhelyezni, a lábát kissé meg kell emelni, és hűvös helyre kell őt szállítani. Az elveszített folyadékot pótoljuk, enyhe esetben általában hideg víz itatása elegendő. Ha a ruházat szoros, azt lazítsuk meg, az arcot vizes ruhával töröljük le. Ha a beteg állapota gyorsan és jelentősen javul, akkor is óvatosan keljen fel. Előbb üldögéljen még egy kicsit, közben kortyolgasson hideg folyadékot, csak utána próbálkozzon a felállással. Ha vércukoresésre is van gyanú, itassunk 2-3 dl gyümölcslevet, normál üdítőt vagy tejet is pluszban. Ha a panaszok kifejezettebbek vagy nem szűnnek meg maradéktalanul gyorsan, ne késlekedjünk szaksegítséget kérni.

Kapcsolódó kifejezések: forróság  kánikula  verejtékezés 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!