Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Tippek a biztonságos korcsolyázáshoz

korcsolyazasA korcsolyázás sokak által kedvelt szabadidős téli sport, ám mint minden másnak, ennek is megvannak a veszélyei.

A minél biztonságosabb szórakozás érdekében a Safe Kids USA honlap összefoglalta a gyermekek számára a biztonságos korcsolyázás néhány alapvető szabályát:

Ha lehet sisakban korcsolyázzunk, főleg, ha jégkorongozunk is!

Mindig viseljünk térd- és könyökvédőt, szájvédőt, és lábszárvédőt, különösen jégkorongozás során!

Csak olyan jégen, tavon, jégpályán korcsolyázzunk, melyeket a helyi hatóságok korcsolyázásra biztonságosnak minősítettek!

Tanuljuk meg, mit kell tenni, ha esetleg beszakad alattunk a jég, és a vízbe esünk!

Mit tegyünk, ha beszakad alattunk a jég?

  • A jég jól hallható recsegése, ropogása biztos előjele annak, hogy bármelyik pillanatban beszakadhat. Ha ilyet hallunk magunk alatt azonnal feküdjünk minél nagyobb testfelülettel a jégre és próbáljuk meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni.
  • Ha beszakad alattunk a jég tárjuk szét karjainkat és ejtsük magunkat előre. Próbáljuk megakadályozni, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a vízbe. Próbáljunk meg nyugodtak maradni és kimászni a jégfelületre, majd hason kúszni a part felé. Kerüljük a felesleges mozdulatokat, megőrizve így a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget. Ha a jég újból és újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé addig, amíg ki nem érünk a partra, vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk.

A cikk a reklám után folytatódik

Hogyan nyújthatunk segítséget másoknak?

Hason csúszva közelítsük meg a jég közé került személyt, de ne menjünk egészen a beszakadásig. Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal (esetleg többet összekötve) vagy ruhadarabokkal). Ha több segítőtárs van a helyszínen, alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja. Az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a jégre, majd a partra.

A jeges vízből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött, meleg helyre. Miután a jeges ruházatától megszabadítottuk, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. Az ilyen személyt minden esetben orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni.

Ha van mobiltelefonunk, azt mindig feltöltött állapotban vigyük magunkkal, így azonnal tudunk segítséget hívni. Érdemes figyelembe venni, hogy a mobiltelefon akkumulátora nagy hidegben hamarabb lemerülhet. Ha telefonkártyánkon nincs pénz, a közismert segélykérő telefonszámok akkor is hívhatók. Ezek: 112, 107, 105, 104. bejelentéskor mondjuk el nevünket, telefonszámunkat valamint, hogy hol és mi történt.

Ha körültekintőek vagyunk, a nyílt vizek lehetséges téli veszélyeit ismerjük és betartjuk, akkor a jeges sport egészséges kikapcsolódást és nem szomorúságot okoz!

További fontos tanácsok

  • Soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni! Legalább ketten, optimális esetben hárman együtt sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.
  • Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk. Ezek lassan engedik át a vizet, így ha vízbe esünk nem nagy súllyal húznak és lassabban hűl ki a testünk.
  • A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha elesünk az fokozza a jég beszakadásának esélyét. Síbottal vagy bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát, szilárdságát.
Kapcsolódó kifejezések: korcsolyázás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!