Ma napja van. Holnap Albin napja lesz.
A+ A A-

Sertésszelet Óvári módon

0.0/5 értékelés (0 szavazat)
 • 2 óra
 • Adag: 6
 • Nehézség:
 • kcal: 1322 kJ (316 kcal)
 • Származás: Magyar
Sertésszelet Óvári módon

Hozzávalók

 • Sertéscomb, színhús g 1200
 • Étolaj g 50
 • Füstöltsonka, s. g 150
 • Óvári sajt g 150
 • Rozmaring g 1
 • Szerecsendió g 1
 • Petr. zöldje cs 1
 • Konyhasó g 10 (diétás só)

Elkészítése

Egészségmegőrző recept (EM) A felszeletelt, kivert hús széleit bevagdossuk, sózzuk, rozmaringgal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd kevés zsiradékban mindkét oldalát pirosra sütjük. Hőálló lapos edényt vagy teflontepsit a sütésből megmaradt olajjal kikenünk, s a hússzeleteket egymás mellé lerakva betakarjuk egy vékony szelet sonkával, és megszórjuk reszelt Ovári sajttal. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt ráolvad és enyhén megpirul. Frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk. Köretként párolt, angolos, csőben sült zöldség- és főzelékfélét vagy salátát adhatunk mellé.

E: 1322 kJ (316 kcal), F: 31,5 g, Zs: 20,7 g, Szh: 0,8 g

Általános kímélő (ÁK), Krónikus veseelégtelenség (KV), Fekélybetegség (FB), Epebetegség (EB) A füstölt sonka és a sült sajt az ÁK, FB és EB változatban panaszt okozhat, a KV esetében pedig az étel magas fehérje-, nátrium- és foszfortartalma miatt fogyasztását nem javasoljuk.

Cukorbetegség (CB) Készítése megegyezik az EM változatban leírtakkal, de csak annyi olajban sütjük át a húst, amennyivel a teflonserpenyőt vékonyan kiolajozzuk. A sonkával és sajttal grillsütőben folytatjuk a sütést. A hússzelet elősütése történhet grillben, sőt kontakt grillben is. Szigorú sómegszorítás esetén az SZ változatban a sonka és a sajt magas nátriumtartalma miatt fogyasztását nem javasoljuk.

E: 1249 kJ (298 kcal), F: 31,5 g, Zs: 18,7 g, Szh: 0,8 g, ZsE: –

Sertéscomb, színhús g 120, Étolaj g 3, Füstöltsonka s. g 15, Óvári sajt g 15, Rozmaring, Szerecsendió, Petr.zöldje, Konyhasó vagy diétás só

Fogyókúra (FK)  Készítése megegyezik az EM változatban leírtakkal, de csak annyi olajban sütjük át a húst, amennyivel a teflonserpenyőt vékonyan kiolajozzuk. A sonkával és sajttal grillsütőben folytatjuk a sütést. A hússzelet elősütése történhet grillben, sőt kontakt grillben is. Szigorú sómegszorítás esetén az SZ változatban a sonka és a sajt magas nátriumtartalma miatt fogyasztását nem javasoljuk.

E: 1249 kJ (298 kcal), F: 31,5 g, Zs: 18,7 g, Szh: 0,8 g, ZsE: –

Sertéscomb, színhús g 120, Étolaj g 3, Füstöltsonka s. g 15, Óvári sajt g 15, Rozmaring, Szerecsendió, Petr.zöldje, Konyhasó vagy diétás só

Szív- és érbetegségek (SZ) Készítése megegyezik az EM változatban leírtakkal, de csak annyi olajban sütjük át a húst, amennyivel a teflonserpenyőt vékonyan kiolajozzuk. A sonkával és sajttal grillsütőben folytatjuk a sütést. A hússzelet elősütése történhet grillben, sőt kontakt grillben is. Szigorú sómegszorítás esetén az SZ változatban a sonka és a sajt magas nátriumtartalma miatt fogyasztását nem javasoljuk.

E: 1249 kJ (298 kcal), F: 31,5 g, Zs: 18,7 g, Szh: 0,8 g, ZsE: –

Sertéscomb, színhús g 120, Étolaj g 3, Füstöltsonka s. g 15, Óvári sajt g 15, Rozmaring, Szerecsendió, Petr.zöldje, Diétás só

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!