Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Cecília napja van. Holnap Kelemen és Klementina napja lesz.
A+ A A-

5 dolog, amit a haldoklók leggyakrabban megbánnak

hospiceKevesen gondolnak szívesen a saját halálukra, és még kevesebben hajlandók elképzelni, mi lesz az, amit megbánnak a halálos ágyukon. Egy haldoklók mellett dolgozó hajdani brit ápolónő most könyvet írt arról, mik azok, amiket az emberek visszatekintve a leginkább megbánnak.

Bronnie Ware, aki hospice házban ápolt betegeket életük utolsó néhány hetében, arról számolt be, meglepő, milyen sok haldokló bánja meg halálos ágyán ugyanazokat a dolgokat. Az talán nem újdonság, hogy leginkább az élet egyszerű részleteire gondolunk megbánással, például arra, miért nem tartottuk a kapcsolatot a barátainkkal, vagy miért nem voltunk őszinték önmagunkhoz. A volt ápolónő arról is beszámolt, hogy a férfiak többsége sajnálta, hogy túl keményen dolgozott, sokan pedig azt bánták meg, hogy nem volt bátorságuk gyakrabban kimutatni az érzelmeiket.

Bronnie Ware a munkája során átélt élményektől megihletve írta meg könyvét The Top Five Regrets Of The Dying: A Life Transformed By The Dearly Departing (Az öt dolog, amit a haldoklók leggyakrabban megbánnak: hogyan változtatja meg az elmúlás az életet) címmel.

Az ápolónő így írt betegeiről: „Én azokat az embereket láttam el, akik hazamentek meghalni, és rendkívül értékes időszakot osztottak meg velem. Az emberek hatalmasat nőnek a halál árnyékában, és néhány változás egyszerűen fenomenális. Mindenki érzelmek egész sorát tapasztalja meg, a tagadástól a félelmen, a dühön, a megbánáson, a még több tagadástól a legvégén bekövetkező elfogadásig. Végül azonban minden egyes betegem megtalálta halála előtt a lelki békéjét.”

„Amikor arról kérdeztem őket, mit bántak meg, vagy mit tettek volna másképp az életükben, újra meg újra ugyanazok a témák merültek fel” – mondta Ware.

Az ápolónő szerint az idősek a következő öt dolgot bánták meg a leggyakrabban:

  • „Bárcsak lett volna bátorságom, hogy önmagamhoz hűen éljem az életemet, ne mások elvárásai szerint!”
  • „Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!”
  • „Bárcsak lett volna bátorságom kifejezni az érzelmeimet!”
  • „Bárcsak tartottam volna a kapcsolatot a barátaimmal!”
  • „Bárcsak hagytam volna, hogy boldogabb lehessek!”
Kapcsolódó kifejezések: halál  halálos ágy  hospice  lelki béke 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!