Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Erzsébet napja van. Holnap Jolán napja lesz.
A+ A A-

Mondd el mi fáj - öngyilkosság, ahogy egy szakember látja

Mondd el mi fáj - öngyilkosság, ahogy egy szakember látjaSokan érzik úgy, itt a vége, nincs értelme élni, nincs kiút a problémákból. Vagy közeli hozzátartozó elvesztése miatt vagyunk mély gyászban, vagy úgy érezzük, saját életünk tévedt mellékvágányra és sehogy sem találunk vissza a helyes útra. Egyre gyakoribbá válnak az öngyilkosságok napjainkban.

Egyre gyakrabban szerepel a hírek közt az öngyilkosság

Vajon mi késztet valakit arra, hogy a vonat elé ugorjon, mely korosztály körében a leggyakoribbak az öngyilkosságok és hova fordulhatunk, ha baj van? Milyen kezelést kaphatunk, milyen a hazai pszichiátria helyzete? Kérdéseinkre ezúttal Munkácsi Krisztina pszichiátriai szakorvos válaszolt.

Egyre gyakrabban szerepel a hírek közt az öngyilkosság, egyre többet hallunk ismerőseinktől, hozzátartozóinktól aggasztó információkat. Munkácsi Krisztina pszichiáter szerint a fiatalok körében elkövetett öngyilkosság hátterében elsősorban a szülő áll. Nem kapnak elég törődést, odafigyelést a fiatalok, vagy egyszerűen csak a rossz példát látják szüleiktől. „Az anya, vagy apa egész nap gürcöl, estére ér haza, azt se tudja mit csinál vagy merre jár a gyereke” – mondja. A legfőbb probléma az, hogy anyagilag nagyon eleresztik a fiatalságot, de egyébként nem fogják őket. Sokszor látni részeg tizenéveseket az éjszakában, magukról nem tudva, egyik ágyból a másikba vándorolva – teszi hozzá a szakorvos. A másik probléma az, hogy eltűntek a tömegsportok, na és persze az állandó számítógépezés sincs éppen pozitív hatással az amúgy is könnyen befolyásolható diákokra.

A szakorvos elmondja: tapasztalataim szerint az elkeseredett fiatalok főként társaikhoz fordulnak, mely során könnyen ráakadnak egy hasonló hangulatú barátra. Innen már könnyebb az út. Internetről vagy tv-ből szerzett információk alapján megtervezik miként végezzenek életükkel. A leggyakrabban vonat elé ugranak, felgyújtják magukat vagy gyógyszert vesznek be. Ez utóbbi nem túl szerencsés, mert maradandó károsodás is felléphet szervezetükben – fejti ki az orvos.

A cikk a reklám után folytatódik

A pszichiátria helyzete tragikus Magyarországon

De mit tehetünk, ha ekkora a baj, és egyáltalán meddig tart és mennyibe kerül egy kezelés? Munkácsi Krisztina elmondja: attól függően, hogy ki milyen típusú öngyilkosságot követ el, konzíliumon vesz részt, ahol megállapítják, hogy ön-, illetve közveszélyes-e. Ha igen, akkor kötelező a pszichiátriai kezelés. Ha nem, akkor nem tehetünk semmit. „Kényszergyógykezelést csak ön- vagy közveszélyesség esetén, eltérő esetben csak a beteg beleegyezésével végezhetünk.”

A pszichiátria helyzete tragikus Magyarországon – folytatja Munkácsi. A szakrendelőkben egy 5 órás rendelési időben nagyjából 60 beteg várakozik. Így egy-egy emberre jó esetben 5–10 perc jut, ami arra elég, hogy megállapítsák ön-vagy közveszélyes-e, adnak neki egy gyógyszert és útjára bocsátják. Ha nem szakrendelőbe mennek a betegek, akkor ott a magánrendelések lehetősége is, ahol 10–20 ezer forintot is elkérnek az orvosok egy órás konzultációért. Egy személyiség zavaros beteg esetében akár több évig is eltarthat a kezelés.

Ezen kívül léteznek még segélyszolgálatok, aktivisták, ahol akár éjjel-nappal hívható ingyenes telefonszámon is elérhetünk valakit, aki legalább beszélget velünk vagy tanácsot ad.

A leggyakrabban azonban nem a fiatalok, hanem az idősebb korosztály az, ahol nem találnak más megoldást a magukra maradt, elkeseredett idős emberek. És ami különösen meglepő, hogy ma már egyre gyakoribb a gyerekek körében elkövetett öngyilkosság. A 11–12 évesek is sokszor úgy érzik, nincs más megoldás – zárta szavait a szakember.

OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: depresszió  pszichiátria  szuicid hajlam  öngyilkosság 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!