Ma Virgil napja van. Holnap Stefánia napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: Harry Houdini – a magyar, aki saját találmányába halt bele

harry Card9Harry Houdini Magyarországon született – ezt a Discovery nem említi, alighanem azért, mert Amerikában van egy kisváros, amelyik azzal dicsekszik, hogy ott látta meg a napvilágot a híres szabadulóművész.

Houdini: bárki megüthet, nem szenvedek fizikai sérülést

Weisz Erik, vagyis Harry Houdini saját „találmányába” halt bele, ha kissé átvitt értelemben is. Az a trükk okozta a vesztét, amit ő talált ki, vagyis hogy megütheti bárki a felső testét, nem szenved fizikai sérülést. (Houdini haláláról azt is feltételezik, hogy nem volt ideje megfeszíteni az izmait, mert túl korán ütötték meg.)

A Discovery ezzel szemben annyit ír, hogy az ütésektől az amúgy is gyulladásos állapotban lévő vakbele perforált (gyakorlatilag kilyukadt), és az ebből keletkezett hasüregi gyulladásba halt bele. Hiába operálták meg, nem sikerült megmenteni a bűvész-szabadulóművészt, aki 1926-ban, Halloween idején hunyt el.

Harry Houdini

A cikk a reklám után folytatódik

Houdini érdeklődése a spiritizmus iránt

Houdini hamis szeánsz-élményei folytán, amelyek – többek között – édesanyja szellemének megidézését célozták volna meg, azokból kiábrándult, és felismerte annak a ténynek a fontosságát, miszerint az álszeánszok, szellemidézések igen kártékonyak is lehetnek a naiv és hiszékeny emberek lelki világára, és sérülhetnek az esetlegesen elvesztett hozzátartozók és az élők közötti lelki emlékek, értékek, nem beszélve a kicsalt pénzekről.

Ennek következtében Houdini a hamis szellemidézők, a csaló „spiritualisták” ellen fordult. Egy hasonló szeánsz-élmény miatt vesztette el Sir Arthur Conan Doyle és feleségének barátságát is. Houdini ettől kezdve a csalók ellen fordult, egyre több időt és energiát szánt a leleplezéseknek, ezekről könyveket is írt, a Csodavigécek és módszereik 1920-ban, és az Egy bűvész a szellemek között című műve 1924-ben jelent meg.

Harry Houdini

Kapcsolódó kifejezések: Harry Houdini  Weisz Erik  bűvész  szabadulóművész 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!