Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
A+ A A-

A nap galériája: a sétáló ház

iwh1_smallÓránként öt kilométert halad a világ első sétáló háza, amelyet amerikai és dán szakemberek terveztek és alkottak meg. A sétáló ház nem kamu, valóban megy, méghozzá hat lábán, amelyeket számítógépes program irányít. Persze nem arra megy, amerre akar, hanem bentről vagy kintről irányítható. Kanyarodik jobbra vagy balra, megy előre vagy hátra, de még a magassága is változtatható.

A ház egy olyan, modulokból álló rendszer, amely lehetővé teszi, hogy lakója igazi nomád életet élhessen

Az építmény nyugodt tempóban halad végig a város utcáin, miközben napelemek és kicsi szélmalmok segítségével energiát nyer. Az esővíz sem vész el: azt is összegyűjti, majd felmelegíti. A beépített komposztáló rendszer ártalmatlanítja a képződő emberi salakanyagokat.

Egyenetlen talajon sem "esik el". Van benne konyha, tűzhely, vécé és ágy és asztal. A sétáló házat az angliai Cambridgeshire-ben mutatták be, ahol öt órán át járt-kelt korongtalpain.

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

A tervezők ezután egy kétéltű mozgó házat szeretnének tervezni, de a sétáló házat is fejlesztik még. Azt szeretnék ugyanis, hogy a sétáló házat be lehessen programozni, hogy GPS-rendszer segítségével oda menjen, ahová a tulajdonosa kívánja. Például azt mondom a házamnak, hogy jöjjön ki elém a pályaudvarra. Csak kérdés, hogy ha ebben az izgő-mozgó házban lakom, mi az állandó lakcímem?

Sétáló ház - képgaléra

A sétáló ház

Kapcsolódó kifejezések: ház  sétáló ház 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!