Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: ilyen az övsömör, amely az SM hírnöke lehet

Doctor_woman_smallAz övsömörtől szenvedő embereknél a diagnosztizálást következő évben négyszer nagyobb kockázattal fordult elő szklerózis multiplex (SM), az idegrendszert érintő autoimmun betegség, mint a kontrollcsoport tagjainál – állapították meg tajvani kutatók.

SM és övsömör – összefügg?

A tajpeji orvosi egyetem kutatói hangsúlyozták: tanulmányuk nem azt mutatta ki, hogy az övsömör okozná az SM-et, hanem azt, hogy a sclerosis multiplex megjelenése összefüggésbe hozható a herpesz zoszter támadásával.

herpes-zoster

A kutatók a tajvani lakosság 98 százalékának egészségbiztosítását kezelő cég adatbázisát elemezve 300 ezer embert azonosítottak, akiknél övsömör (herpesz zoszter) jelentkezett. Az összehasonlításban a kontrollcsoportot 950 ezer ember alkotta, akiknek nem volt övsömörük. A rákövetkező egy évben az első csoportban lévő emberek körében négyszer nagyobb arányban jelentkeztek a szklerózis multiplex tünetei, mint a kontrollcsoportba soroltaknál.

A cikk a reklám után folytatódik

Az övsömör a bárányhimlő vírusa által okozott igen fájdalmas ideg- és bőrgyulladás

A viszketést okozó hólyagocskák leggyakrabban a törzsön, néha az arcon fordulnak elő. A szklerózis multiplex a központi idegrendszer autoimmun, gyulladásos állapota, amely világszerte több mint egymillió embert érint. Az SM általában a fiatal felnőttkorban jelentkezik, a szervezet immunrendszere megtámadja saját központi idegrendszerét.

Krónikus betegség, amelyben károsodik az idegszálakat körülvevő védőburok, az úgynevezett mielinhüvely, amelynek következtében izomgyengeség, egyensúly-, mozgás- és látászavar léphet fel.

herpes-zoster1

Forrás: inforadio.hu

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!