Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
A+ A A-

A nap galériája: sokkoló - legális turizmus Csernobilban

A nap galériája: sokkoló - legális turizmus CsernobilbanAz ukrán kormány bejelentette, hogy az 1986-os csernobili atomkatasztrófa után mintegy 24 évvel, hivatalosan engedélyezi a terület turizmus előtti megnyitását. Megdöbbentő, de évekkel a hivatalos engedélyt megelőzően is látogatták már turisták a katasztrófa helyszínét.

Az ukrán, vészhelyzetekben illetékes minisztérium közleménye szerint minden lehetséges módon védik az odaérkezők egészségét és biztonságát.

A csernobili atomkatasztrófa 1986. április 26-án történt az ukrajnai (akkor a Szovjetunió tagállama) Pripjaty és Csernobil városok melletti atomerőműben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználásának történetében a majaki után a legsúlyosabb katasztrófa. A védőépületek hiánya miatt radioaktív hulladék hullott a Szovjetunió nyugati részére, valamint Európa más részeire és az Egyesült Államok keleti részére. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, kb. 200.000 embert kellett kitelepíteni. A radioaktív hulladék kb. 60%-a Fehéroroszországban hullott le.

A baleset hatására megkérdőjeleződött a szovjet atomenergiaipar biztonságossága, ami évekre lassította fejlődését, a szovjet kormánynak pedig le kellett állnia a titkolózással. Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország a mai napig érzi a katasztrófa hatását, nagy költségeket jelent a területek tisztítása, valamint az áldozatok egészségügyi ellátása. Nehéz megítélni, pontosan hány ember halálát okozta a katasztrófa, mert sokan csak később haltak meg a szövődményekben (például rákban), és vannak, akik még ma is élnek, de nem lehet eldönteni, betegségüket a katasztrófa okozta-e. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 56 közvetlen áldozatot tart nyilván: 47 munkást és 9 gyermeket, akik pajzsmirigyrákban haltak meg; valamint úgy becsüli, hogy kb. 4000 ember fog még meghalni ezzel kapcsolatos betegségekben (a korábbi becslések 30–40.000 többlet halálesetről szóltak, ezt később korrigálták 4000-re; az európai lakosság (közel 100 millió fő) 20%-a statisztikailag rákban hal meg, így a Csernobil miatti halálesetek statisztikailag nem kimutathatók, amely azt jelenti, hogy a természetes ingadozáson belül van ezen esetek száma).

A cikk a reklám után folytatódik

Tanúk beszámolója alapján (a BBC jelentése szerint) az egyik tűzoltó leírta, milyen érzés volt sugárzásnak kitéve lenni: fémes ízt érzett a szájában, és úgy érezte, mintha tűvel szurkálnák az arcát.

A Csernobilhoz rendelt likvidátor egységek minden időben dolgoztak, sugártalanítottak és minden állatot lelőttek, hogy ne vigyék tovább a sugárzást.

A szarkofág építése előtt a tetőn lévő sugárzó hulladékot eltávolító robotok tönkrementek a sugárzástól. A „biorobotok”-nak nevezett katonák pár percig dolgozhattak csak, mert ezeknek a sugárzó grafitdaraboknak az ereje 1000+ röntgen volt (egy évi terhelés: 2 röntgen).

2007. szeptember 17-én hivatalosan is bejelentették, hogy az 1986-ban felépített, azóta meglehetősen leromlott állagú régi szarkofág helyére új, acélból készült védőlétesítmény épül majd.

A régi szarkofág súlya körülbelül megegyezik a New York-i Szabadság-szoboréval. A beruházás előreláthatólag öt év alatt – 2012-ig – valósul meg, és 505 millió dollárba fog kerülni. Az új védőlétesítmény közvetlenül a jelenlegi szarkofág mellett épül fel és síneken tolják majd leendő helyére. Az építmény a tervek szerint oldalnézetből félkörív alakú lesz, szélessége 257 m, magassága 105 m, hosszúsága pedig 150 méter lesz, súlyát mintegy 20 ezer tonnára becsülik. A létesítmény tervezett élettartama legalább 100 év.

Ennek kapcsán azért felmerül a kérdés: a rendkívül rossz állapotú szarkofág mellett hogyan garantálják a turisták egészségét és biztonságát?

Csernobil - képgaléria

Csernobil - extrém turizmus

Kapcsolódó kifejezések: Csernobil  csernobili atomkatasztrófa  extrém turizmus 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!