Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Laura, Alida és Alina napja van. Holnap Arnold és Levente napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: tapintható Miró-tárlat látássérülteknek

Tapintható Miró-tárlat nyílt a Szépművészeti MúzeumbanVakok és gyengén látók számára Joan Miró festményeiből nyílt tapintható tárlat a Szépművészeti Múzeumban csütörtökön, a bemutató október 15-ig, a fehér bot világnapjáig látogatható.

Tapintható Miró-tárlat nyílt a Szépművészeti Múzeumban

A kiállításon a katalán művész nyolc, kimondottan a látássérültek számára, dombornyomásos technikával átalakított festményének kisméretű változta tekinthető meg, a képek mellé kihelyezett Braille feliratokat a Vakok Állami Intézete készítette - mondta el a tárlat csütörtöki megnyitóján Mihály Mária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese. A budapesti bemutatóra a barcelonai Miró Múzeum kölcsönözte a Szépművészeti Múzeum első emeleti kerengőjén kiállított munkákat.

A múzeum korábbi közléseiben 12 alkotás szerepelt, ezt azonban csütörtök délután pontosították.

Joan Miró - Katalán paraszt feje

A Katalán paraszt feje című kép tapintható változatát érinti meg egy látássérült érdeklődő a Joan Miró festményeiből vakok és gyengénlátók számára nyílt tapintható tárlat megnyitóján a Szépművészeti Múzeumban 2013. október 10-én. A kiállításon a katalán művész tizenkét, dombornyomásos technikával átalakított festményének kisméretű változta tekinthető meg október 15-ig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

"Nem ez az első alkalom, hogy fogyatékkal élőknek szervezünk tárlatot, hiszen a múzeum történetében ez a hatodik kiállítás, amely tapintható formában is megjeleníti a bemutatott műalkotásokat" - emlékeztette a jelenlévőket Mihály Mária. Hozzátette: a festészetet plasztikus formában megjeleníteni azonban sokkal nagyobb kihívást jelent, mint bármilyen más műtárgy három dimenziós változatát elkészíteni.

A kiállítás megszervezésében a kulturális intézmények, színházak és múzeumok akadálymentesítésével foglalkozó 90 decibel Project is közreműködött. Theresa Bubbear brit nagykövet-helyettes, a program fővédnöke a helyszínen felidézte: a 90 decibel Project és az MSL Accessibility Kft. együttműködésével ez év tavaszán egy olyan okostelefonos-alkalmazást is bemutattak, amely infokommunikációs szempontból teszi akadálymentessé a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának jelentős részét (150 műalkotást) hallássérültek számára.
A SzépMű SL (sing-language/jelnyelv) nevű alkalmazás használatával az épületről, a gyűjteményekről és a kiállított műtárgyakról az érintettek jelnyelven kaphatnak művészettörténeti információkat, az eligazodást pedig az alkalmazásban található interaktív térkép mellett QR-kódok is segítik. Az applikáció Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokra és táblagépekre egyaránt díjmentesen letölthető az elektronikus áruházakból.

Joan Miró - Férfi és egy nő egy halom ürülék előtt

A Férfi és egy nő egy halom ürülék előtt című kép tapintható változatát érinti meg egy látássérült érdeklődő a Joan Miró festményeiből vakok és gyengénlátók számára nyílt tapintható tárlat megnyitóján a Szépművészeti Múzeumban 2013. október 10-én. A kiállításon a katalán művész tizenkét, dombornyomásos technikával átalakított festményének kisméretű változta tekinthető meg október 15-ig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A Miró-tárlat megtekintése ingyenes, igény szerint a múzeum munkatársai tárlatvezetést is tartanak a látássérülteknek.

MTI

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!