Ma Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: a világ legkeskenyebb háza Varsóban

DOM-KERETA sMegnyílt a világ legkeskenyebb háza, amelyet két többemeletes épület közé ékeltek be a lengyel főváros központi részében.

A jogi okokból művészeti installációként felépített 14 négyzetméteres házat egy maximálisan 152 centiméter széles, legkeskenyebb részében 92 centiméteres telken húzták fel.

A Keret Háza nevű projekt társfinanszírozását magánszponzorokon kívül Varsó város önkormányzata, illetve az államilag támogatott Nemzeti Kulturális Központ vállalta.


A nagy nemzetközi érdeklődésnek örvendő rekordkeskeny házat szombaton Jakub Szczesny tervező, Hanna Gronkiewicz-Waltz, a főváros főpolgármestere és a névadó, Etgar Keret izraeli író nyitotta meg.

DOM-KERETA wersja3-z-zamknietymi-schodami 1 600

A cikk a reklám után folytatódik

Az épületbe elsőként a névadó izraeli író költözik be, akinek anyja a lengyel fővárosban született, és abban a kerületben, az egykori zsidónegyedben lakott. A projekt célja Varsó nemzetközi promóciója, ezért a következő négy évben a világ legjelentősebb alkotói mellett fiatal pályakezdőket hívnak meg rezidensként.

A kétemeletes, dőlt üvegtetejű, fémvázas épület nem felel meg a lengyel lakóházak szabványainak, ezért csak művészeti installációként jegyezhették be. A piciny lakásba csak néhány létfontosságú berendezés került be: a földszinten egy konyhát és étkezőt, illetve fürdőhelyiséget alakítottak ki, az emeletre az íróasztalon kívül egy könyvespolc és egy egyszemélyes ágy fért csak be.


DOM-KERETA wersja3-z-otwartymi-schodami 2 600

MTI

Kapcsolódó kifejezések: Lengyelország  ház  legkeskenyebb 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!