Ma Lukrécia napja van. Holnap Amália napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: 92 éves New York legöregebb taxisa

taxi 2188581aHáromnegyed évszázada kezdett dolgozni New York legöregebb taxisa, aki az idén már 92 éves.

John Footman páratlan tanúja az idők és épületek változásának. Amikor 17 évesen „vezetői” munkához jutott, azaz 1937-ben elkezdett taxizni, fél dollárba került 1 mérföldnyi viteldíj, a fajgyűlölet pedig még oly heves volt, hogy sok fehér utas, miután leintette a kocsit, ám meglátta, hogy fekete vezeti, inkább be se szállt. Autóból jóval kevesebb volt, és sokkal komótosabban közlekedtek már csak azért is, mivel csúcssebességük 70–80 kilométer volt óránként.

„A rasszizmus New Yorkban is érezhetően jelen volt, de Délhez képest apró kellemetlenség volt csupán” – emlékezik vissza nagyra értékelve Franklin Delano Rooseveltet, az Egyesült Államok akkori elnökét.
 „Jó ember volt, sokat tett, hogy a feketék könnyebben boldoguljanak” – idézi Footmant a The Daily Telegraph című brit lap.

A taxis doyen hajlott kora okán egy ideje csupán hétvégeken dolgozik, és akkor is főként reggelente, amikor még csendesek és kihaltak az utcák. New York úthálózatát biztosan jobban ismeri, mint a tenyerét. Az épületek közül sok ugyan kicserélődött a 75 év alatt, ám az utak ugyanazok maradtak.

A cikk a reklám után folytatódik

Feltehetően Footman autózott a legtöbbet New Yorkban, több százezer mérföld van mögötte. Hosszú pályafutása során sok hírességet fuvarozott, közülük legjobban John Wayne és Rock Hudson színészekre emlékszik. Mindketten már rég halottak.


taxi 2188581b

Footman híresen udvarias az utasokkal, tavaly mégis akadt egy, aki hivatalosan panaszkodott rá, amiért nem engedte kiszállni a forgalmas utca kellős közepén. Amikor belépett a bírósági terembe, és a bíró szembesült azzal, hogy Footmant vádolják durvasággal, azonnal ejtette az ügyet, amelynek következményeként viszont orvosi ellenőrzésre kellett mennie. Annyira jónak találták egészségét és érzékszervei működését, hogy 2014-ig meghosszabbították taxizási engedélyét.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: John Footman  New York  legidősebb 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!