Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: 3000 év várólistán, CT-vizsgálat Debrecenben

mumia ct1 mtiBár a debreceni Kenézy kórházban van az országban az egyik legrövidebb, alig egy hónapos várólista CT-vizsgálatra, a szombati pácienseknek csaknem háromezer évet kellett várniuk a vizsgálatra.

Ezúttal ugyanis a helyi Déri Múzeum óegyiptomi múmiáit vizsgálták meg az egyik legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai berendezéssel a kórház orvosai annak reményében, hogy számos új információkkal gazdagodhat a múzeum új kiállítása.

Bágyi Péter, a radiológia főorvosa és munkatársai előbb az időszámítás előtti 11. századból származó nő bebalzsamozott testét helyezték el a berendezésben, és kezdték meg a koponyától a talpig tartó vizsgálatot, majd az időszámítás előtti 6-7. századból származó férfi múmia következett.


Bágyi Péter osztályvezető főorvos elmondta: a vizsgálattal következtetni tudnak a csontszerkezetre, a volt légyrészek átalakulására, az esetleges betegségekre vagy a halál okára, de arcrekonstrukciót is készíthetnek.
 Ha megfelelő anyagokat találnak, a debreceni orvoscentrum laboratóriumában genetika vizsgálatoknak is alávetik a múmiákat – tette hozzá a főorvos.


A cikk a reklám után folytatódik

Kovács József muzeológus-történész emlékeztetett rá, hogy a két egyiptomi múmiát Ferenc Ferdinánd, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse kapta ajándékba 1892 és 1893 között megtett világkörüli útja egyiptomi állomásán. A múmiákat és szarkofágokat 1918-ban egy aukción vásárolta meg Déri Frigyes, a debreceni múzeum alapítója.


mumia ct2 mti

A múmiák mindig kiemelt helyen álltak az 1930-ban megnyílt Déri Múzeum ókortörténeti kiállításain, s reményeik szerint a mostani vizsgálatok számos eredményét fel tudják használni a készülő új, állandó kiállításukon is – fűzte hozzá Kovács József.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: múmiák  ókori Egyiptom 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!