Ma Domonkos és Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: néphagyomány - meglátta az árnyékát a medve

medve mti2Meglátta árnyékát a medve csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben, így a népi meteorológia tapasztalatai alapján még hosszú tél várható.

Meglátta árnyékát az állatkerti medve – hosszú tél várható

A ragyogó napsütésben vekkerrel ébresztették az állatkert három barnamedvéjét az intézménybe látogató óvodások és kisiskolások. A népi hagyomány a medvék „előjövetelével” kapcsolta össze az időjóslást: ha február 2-án jó idő van, a medve meglátja az árnyékát és ettől megijedve „visszabújik barlangjába”, az a tél elhúzódását vetíti elő. Ha azonban nem látszik az árnyéka, a téli hideg már nem tart sokáig.

A medvék nem úgy alszanak téli álmot mint a denevérek, mormoták, pelék vagy sünök. Az európai barnamedvék – elsősorban a hozzáférhető táplálék szűkössége miatt – télen kevésbé aktívak, mint a tavasztól őszig tartó időszakban. Az állatkerti medvéknek azonban nincs ilyen gondjuk, hiszen télen is gondoskodnak a takarmányozásukról.

A cikk a reklám után folytatódik

Az, hogy a medvék mennyire tekinthetők megbízható időjósnak, erősen vitatható

Több meteorológus osztja azt a véleményt, hogy a hosszú távú előrejelzések – a légköri folyamatok számos véletlenszerű, kiszámíthatatlan eleme miatt – eleve olyan nagy bizonytalansággal bírnak, hogy ennyi erővel akár a medvék árnyékát is figyelhetjük.

A népi meteorológia általában egy-egy jeles nap időjárása alapján következtet egy hosszabb időszakra, s e jeles napok gyakran a keresztény hagyományokkal is összefüggnek. Február 2. a katolikus naptárban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe.
 A „medvelessel” kezdődik a városligeti intézmény hagyományos négynapos Mackófesztiválja, amelynek ideje alatt számos program fogadja a látogatókat. Sőt, a tizennégy év alattiak, ha brummogva érkeznek, ingyen látogathatják az állatkertet. 


Csütörtöktől vasárnapig „medvetélkedők”, méhészeti bemutató, a Barlangteremben játszóház és kézműves programok is várják a kicsiket és nagyokat. Szombaton és vasárnap játékmackó kiállítással és mackó örökbefogadási akcióval is kiegészül a programkínálat. A barnamedvék mindegyik napon 11 órakor, a jegesmedvék pedig 14 órakor kapnak enni.


medve mti

Kép: Egy medve lépdel a napsütésben, a Fővárosi Állat- és Növénykert kifutójában, ahol megláthatta az árnyékát. A néphagyomány szerint a medvék gyertyaszentelő Boldogasszony napján, azaz február 2-án merészkednek elő barlangjukból, és az ekkor tapasztalt időjárás alapján döntenek arról, hogy folytassák-e a téli nyugalmi periódust, vagy készülődjenek a tavasz beköszöntére. A népi időjóslás szerint, ha február 2-án jó idő van, és a medve meglátja az árnyékát, akkor az a tél elhúzódására utal, ha viszont az idő kevésbé jó, nem látszik a medve árnyéka, akkor a tél már nem tart sokáig.
MTI / Fotó: Kovács Attila

Kapcsolódó kifejezések: hosszú tél  medve  népi meteorológia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!