Ma Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: szokatlan előadással az autizmus ellen

autizmus figyelemfelhivasSzokatlan előadásával hívta fel a figyelmet az autizmus kérdésére Bartlomiej Topa népszerű lengyel színész, aki január derekán „Az autizmus félrevezeti érzékszerveinket” jeligéjű akció keretében egyebek közt a varsói metróban és egy hipermarketben is „nem hétköznapian viselkedett”.

A színész az akció első napján a TVP2 köztelevízió egyik reggeli műsorának vendége volt. A stáb döbbenetére ahelyett, hogy aktívan részt venne a beszélgetésben, különböző anyagok faktúráját tapogatta, idegesen mocorgott, és egyszerű kérdésekre sem volt képes válaszolni, mert gyakran összekeverte a fogalmakat.

Bartlomiej Topa összes alakítása nagy meglepetés volt az szemtanúk számára, mert az eseményről csak utólag értesültek a médiából. „Az emberek ránéztek, majd gyakran elfordultak, és szívesebben kommentálták viselkedését később – az interneten” – olvasható az eseményt szervező Synapsis alapítvány honlapján.

Ezt bizonyítják az interneten publikált felvételek is...

A 45 éves színésznek elsősorban egy 15 éves autista fiatalember segített felkészülni a szerepre. Topa nem nevezte könnyűnek a feladatot, de hangsúlyozta, hogy a betegeknek naponta kell megbirkózniuk ezzel a valósággal. „Egy pillanatig sem kételkedtem abban, hogy a cél megéri a kockázatot” – mondta a szervezőknek.

A cikk a reklám után folytatódik

Az autizmus a leggyakoribb fejlődési zavar

Joanna Grochowska, a Synapsis helyettes elnöke szerint az autizmus a leggyakoribb fejlődési zavar. A britek és az amerikaiak 1 százalékát érinti, megnehezítve a környező világ észlelését, a tanulást és a kommunikációt. „Képzeljük el, hogy egyik nap kiderül, hogy a korábban érzékszerveinkkel megismert sémák többé nem olyanok, mint voltak: a só keserű, a forró víz nem forráz le, az emberek beszéd helyet érthetetlen hangokat hallatnak, ráadásul a változás csak minket érint” – jellemzik képletesen az autisták világát a szervezők.
A társadalmi akcióval fel akarták hívni a figyelmet, hogy mindenhol akadnak olyan személyek, akik máshogy látják a világot
.


MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Bartlomiej Topa  autizmus 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!