Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Lázár és Olimpia napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: gyémántjubileumi gyémántkiállítás

elizabeth ii 1Gyémántjubileumi gyémántkiállításra készül a brit királyi udvar, bemutatva a nagyközönségnek azokat a felbecsülhetetlen értékű drágaköveket, amelyek valamilyen módon kötődnek II. Erzsébet királynő uralkodásának eddig 60 évéhez.

Nagy-Britannia népe az idén ünnepli uralkodója gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját. A hamarosan 86 esztendős királynő édesapja, VI. György király 1952-ben bekövetkezett halála óta áll az Egyesült Királyság élén.
 Ebből az alkalomból – az igen nagy számú más ünnepi esemény mellett – a Buckingham-palota, a fő londoni királyi rezidencia idei nyári kiállítását az uralkodói gyémántoknak szentelik.

A palotát két hónapra minden nyáron megnyitják a nagyközönség előtt, és ilyenkor aktuális tematikájú kiállításokat is rendeznek. Az idén természetesen magától értetődő volt, hogy a fő témát a gyémántjubileum szolgáltatja. A kiállításon az udvar tájékoztatása szerint láthatók lesznek sok más mellett mindazok a gyémántok, amelyeket az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynő koronázási szertartásán viselt.

elizabeth ii 2

A cikk a reklám után folytatódik

Kiállítják emellett a híres Williamson-brosst is, amelynek közepén egy rendkívül ritka, rózsaszín gyémánt csillog.

elizabeth ii 6

A 23,6 karátos követ – amelyet Tanzániában találtak – még hercegnőként kapta a jelenlegi uralkodó John Williamson kanadai geológustól esküvői ajándék gyanánt 1947-ben. A Buckingham-palota – szó szerint – csillogó kiállításának rendezői azonban még távolabbra visszamennek az időben, és olyan gyémántékszereket is a nagyközönség elé tárnak, amelyek a brit monarchia legutóbbi kétszáz évéhez kapcsolódnak.

elizabeth ii 5

Megtekinthető lesz például Viktória királynő miniatűr, mindössze 9 centiméter átmérőjű kiskoronája, amelyet apró mérete ellenére is 1200 gyémánt ékesít.


elizabeth ii 4

A Daily Mail érdeklődésére, hogy mekkora értéket képviselnek a kiállítandó királyi ékszerek, a brit uralkodóház patinás képzőművészeti gyűjteményét kezelő Royal Collection vezetője, Jonathan Marsden csak annyit mondott, hogy „abszolút felesleges és lehetetlen vállalkozás lenne ezt felbecsülni”.


elizabeth ii 3

MTI

Kapcsolódó kifejezések: II. Erzsébet  gyémántjubileum  gyémántkiállítás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!