Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: Észak-Amerika legnagyobb dinoszaurusza

dem-bonesÉszak-Amerika legnagyobb dinoszauruszának hatalmas csontjait tárták fel Új-Mexikóban, a gigantikus növényevő fosszíliáiról az Acta Palaeontologica Polonica legújabb számában jelent meg tanulmány.

A Montanai Állami Egyetem (MSU) múzeumának, valamint a Pennsylvaniai Állami Múzeum paleontológusai két gigantikus csigolyát és combcsontot írnak le, amelyeket Új-Mexikóban tártak fel 2003 és 2006 között.

A csontok a szauropodákhoz tartozó faj, az Alamosaurus sanjuanensis fosszíliái voltak, amely az Egyesült Államok mai területének délnyugati részén és a mai Mexikó területén élt 69 millió évvel ezelőtt. Más szaurupodákhoz hasonlóan négy lábon járt, hosszú nyakkal és ostorszerű farokkal rendelkezett – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.


big-bend-alamosaurus-dig

A cikk a reklám után folytatódik

„Az Alamosaurust már ismertük egy ideje, hiszen Új-Mexikóban előkerült fosszíliáit először 1922-ben írták le. Azóta több csontja is előkerült Új-Mexikóban, Utahban, Texasban, valamint Mexikóban, a leletek között több részleges csontváz is van” – magyarázta Denver W.Fowler, az MSU paleontológusa. Ezzel együtt a most feltárt csontok mérete meglepte az őslénykutatókat.

„Eddig azt hittük, hogy a teljesen kifejlett Alamosaurus hossza körülbelül 18 méter lehetett, súlya pedig nem haladta meg a 30 tonnát. Holly Woodward, a Montanai Állami Egyetem paleontológusa viszont a combcsontról azt derítette ki, hogy egy növésben lévő egyedé lehetett” – emelte ki Denver W. Fowler. Hogy valójában mekkora lehetett az Alamosaurus sanjuanensis, azt pontosan senki sem tudja. Az új csontok hihetetlen méretei alapján viszont azt feltételezik, hogy Dél-Amerika gigantikus dinoszauruszaival került ily módon egy „súlycsoportba”.


alamosaurus femur copy

MTI

Kapcsolódó kifejezések: Alamosaurus sanjuanensis  dinoszaurusz  legnagyobb 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!