Ma Oszkár napja van. Holnap Boglárka napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: Munkácsy Honfoglalása megérkezett a Nemzeti Galériába

munkacsy mihaly_honfoglalas_reszlet_502503_58758Munkácsy Mihály Honfoglalás című képe péntek délután megérkezett a Magyar Nemzeti Galériába (MNG), ahol az új Alaptörvény tiszteletére 2012. január 2-án megnyíló Hősök, királyok, szentek című kiállítás egyik fő látványossága lesz.

Magyarország második legnagyobb festményét csütörtökön emelték le az Országház Munkácsy-termének faláról. Mint Polgár Tibor, a műtárgy szállításáért felelős Museum Complex Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a 13,55 x 4,58 méteres képet a leemelést követően elfektetve pihentették.


A szakember beszámolója szerint a vásznat pénteken egy hatméteres hengerre tekerve, állandó hőmérsékletet biztosító műtárgyszállító kamionban, biztonsági kísérettel szállították át a budai Várba az MNG Restaurátor Osztályát vezető Gippert László felügyelete alatt. A műveletben megfigyelőként részt vett Szentkirályi Miklós, a Magyar Restaurátorok Szövetségének elnöke is. Mint a Museum Complex Kft. ügyvezetője elárulta, a Honfoglalást várhatóan a jövő hét elején tekerik le a szállítóhengerről, majd néhány napos pihentetés után, a tervek szerint csütörtökön vagy pénteken helyezik el a Nemzeti Galéria falán. Polgár Tibor emlékeztetett arra, hogy Munkácsy Mihály festménye története során első alkalommal hagyta el az Országházat, eddig csupán az épületen belül mozgatták a II. világháború idején.

munkacsy1

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

A Magyar Nemzeti Galéria Hősök, királyok, szentek – A magyar történelem képei és emlékei című kiállítása 2012. január 2-én nyílik meg Magyarország előző napon hatályba lépő új Alaptörvénye tiszteletére. A reprezentatív tárlat számos műtárgy és történelmi emlék – többek között Szent István Prágában őrzött kardja – felvonultatásával idézi meg a magyar államiság fordulópontjait. A 2012. január 3-től augusztus 31-ig látogatható kiállítás kurátora Bellák Gábor művészettörténész.

munkacsy2

munkacsy3

Az új Alaptörvényhez kapcsolódó ünnepségsorozat része a Hazánk múltja, jelene és jövője című gyermekrajz pályázat is, amelynek díjait december 18-án adja át az Országház épületében Kerényi Imre. Mint a miniszterelnöki megbízott az MTI-nek elmondta, a pályázat harminc nyertes alkotása az Alaptörvény díszkiadásához elkészült tizenöt újhistorikus festménnyel együtt a Hősök, királyok, szentek című kiállítás kísérőtárlataként lesz látható az MNG-ben.
 Az Alaptörvény hatályba lépésének tiszteletére rendezett ünnepi gálát 2012. január 2-án tartják meg a Magyar Állami Operaházban.


munkacsy4

MTI / Fotó: Koszticsák Szilárd, Kovács Attila

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!