Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Dezső napja van. Holnap Eszter és Eliza napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: díszes óegyiptomi lószerszámokat fedeztek fel újra

egypt chariot_copyDíszes ókori lószerszámokat „fedeztek fel újra” a kairói Egyiptomi Múzeum raktárában: a kutatók szerint az igen jó állapotban fennmaradt leletek segítségével rekonstruálható, hogy miként használták a harci szekereket.

A két ló által vontatott harci szekereket előszeretettel ábrázolták az óegyiptomi művészek. Fa alkatrészeik több alkalommal is előkerültek, Tutanhamon fáraó (Kr.e. 1343–1325) sírkamrája pedig egyszerre hat szétszerelt harci szekeret is rejtett. Ugyanakkor a kutatók keveset tudtak a bőrből készült lószerszámokról, hiszen azok igen gyorsan megsemmisültek a nedvesség hatására, jóllehet néhány töredékük előkerült Jujának és Tujának, Tutanhamon dédszüleinek sírkamrájából – olvasható a Nature hírei között.

2008-ban az ókori bőrökre szakosodott André Veldmeijer, a kairói Holland-Flamand Intézet kutatója egy 1950-es könyvben ókori lószerszámok fekete-fehér felvételeit látta. A képfeliratok szerint a harci szekér tartozékait az Egyiptomi Múzeumban őrzik, ám amikor Veldmeijer megkérdezte a múzeum kurátorát, Ibráhim el-Gavádot, hogy valóban az intézmény tulajdonában vannak-e, a szakember semmit sem tudott hollétükről.


oegypt kleur_kk

A cikk a reklám után folytatódik

Néhány hónappal később a kurátor véletlenül bukkant a lószerszámokra egy halom húzózsinór társaságában. A bőrfelszerelés 90–95 százalékos épségben maradt fenn: a leletek között szerepel bőrponyva, amellyel a harci szekeret boríthatták be, valamint hám, kesztyű, tegez és heveder.


oegypt overview4_kk

oegypt recto_overview4_kk

A lószerszámokon mindmáig látható a bőrt díszítő vörös, zöld és fehér minta, amelynek színei háromezer év múltán sem fakultak ki. A múzeum bejegyzései szerint egy Tano nevű görög műtárgykereskedőtől vásárolták a lószerszámokat, de lelőhelyükről semmit sem lehet tudni. Nagy valószínűséggel egy sírkamrából kerültek elő, és stílusuk, kidolgozásuk arra utal, hogy Tutanhamon idején készülhettek.


oegypt bowcase

El-Gavád úgy véli, hogy a lószerszámok Tutanhamon apjáé, az eretnek Ehnaton fáraóé lehettek, ám Veldmeijer szerint a leletek valamivel későbbi korból származhatnak, esetleg Tutanhamon valamelyik utódjáé lehettek. A pontos kormeghatározáshoz további vizsgálatok szükségesek.


oegypt overview3_kk

MTI

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!