Ma Oszkár napja van. Holnap Boglárka napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: éjjel virágzó orchideát fedeztek fel

orchid-0EE54C2800000578Egy botanikusokból álló csapat nemrégiben egyedülálló felfedezést tett: rábukkantak egy olyan orchideafajra, amely éjszaka bontja ki a szirmait. A virág páratlan a maga nemében, a tudósok azonban egyelőre nem tudják, hogy miért éjszaka virágzik.

A felfedezést egy holland kutató tette a Pápua Új-Guinea közelében fekvő Új-Britannia nevű szigeten. A növény a szakértőket is nagyon meglepte, mivel bár az orchideáknak számos faja ismert, eddig egyikről sem tudták, hogy éjszaka virágozna – írja a Botanical Journal of the Linnean Society.

Ráadásul arra, hogy a növény éjszaka bontja ki a szirmait, csak azután derült fény, hogy a kutató egy példányt magával vitt Hollandiába. Akkor ugyanis tanulmányozni kezdte, hogy miért tűnik úgy, mintha a virágok száradni kezdenének, amikor már ki kellene nyílniuk – ekkor döbbent rá, hogy ki is nyílnak, csak éppen napnyugta után néhány órával, és napfelkelte után nem sokkal a szirmok ismét bezáródnak.

BOJ 1183 f1

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

A virágról végül kiderült, hogy a Bulbophyllum nemzetség tagja, amely az orchideák legnépesebb családja – így a Bulbophyllum nocturnum nevet kapta, utalva „éjszakai életmódjára”. Arra azonban továbbra sem tudja senki a választ, hogy miért fejlődött úgy a virág, hogy szirmait éjszaka nyitja ki.

ENVIRONMENT-Orchid 2062416c

OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: Bulbophyllum nocturnum  orchidea 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!