Ma Nóra és Lili napja van. Holnap Izabella és Dalma napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: betegőrző póló

Camiseta UC3M 2A diagnosztikus megfigyelés vagy folyamatos kórházi ellátás végett gyógyintézetben lévő beteg szívműködését, légzését vagy hőmérsékletét folyamatosan követni kell, de a páciens nem lehet folyamatosan az őrzőszobában, már csak a külső laboratóriumban végzett vizsgálatok miatt sem. Ilyen helyzetekre dolgoztak ki spanyol kutatók olyan trikót, amelynek viselése egész sor fontos biológiai adatot továbbít a kezelőorvoshoz vagy nővérhez a kórház bármely részéből.

A madridi III. Károly Egyetem munkatársai olyan intelligens trikót (nuubo) készítettek, amellyel a betegek pontos klinikai megfigyelése az intézet minden részén lehetséges. A trikóba épített vezetékrendszer egy zsebben lévő műszerhez továbbítja a jeleket, a műszer pedig az így felvett adatokat eljuttatja a megfigyelőközpontba, ahol a befutó adatokat folyamatosan értékelik.

A trikó érzékelői mérik a páciens hőmérsékletét, a megfelelő helyekre épített elektródák segítségével felveszik az EKG-görbét és a programtól függően mind az ápolószemélyzet, mind a beteg számára jelzést adnak, ha a szív túlságosan gyorsan vagy lassan ver. Még fontosabb, hogy szabálytalan szívműködés esetén a műszer riasztójelzéssel figyelmeztetheti a beteget és a környezetében lévőket.


Camiseta UC3M 1

A cikk a reklám után folytatódik

A trikó épületen belül lévő viselőjéről a műszerek nemcsak azt jelzik, hogy hol tartózkodik, hanem még azt is, hogy éppen sétál valamerre, illetve ül vagy fekszik valahol. A különleges ruhadarab helyét a központ kétméteres pontossággal tudja bármikor megadni. A szerkezet első változata öt beteg párhuzamos megfigyelésére alkalmas és ennek tapasztalatai alapján folyik a műszer tökéletesítése.


how it works

A spanyol kutatók arra is ügyeltek, hogy a trikóba bujtatott vezetékek vízállóak legyenek, ezért a ruhadarab mosható. A speciális ing iránt élénken érdeklődnek a versenysportolókkal foglalkozó doktorok, mert azt remélik, hogy ezzel a módszerrel a sportolók eddig rejtett és váratlanul végzetes szívritmuszavarai korábban felismerhetők. Az új technikát az International Hospital ismertette.


welcome image

Intelligens póló - Nézd meg videón!

MTI

Kapcsolódó kifejezések: diagnosztika  hi-tech  intelligens póló  nuubo  orvosi diagnosztika 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!