Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jolán napja van. Holnap Olivér napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: a „turbános torpedó”, a 100 éves futó

turbaned torpedoMeghódította Németországot a „turbános torpedó”, minden idők legidősebb maratoni futója, a 100 esztendős Fauja Singh, aki az ARD közszolgálati televíziónak jövőbeni terveiről hétfőn azt nyilatkozta: ha abbahagyná a futást, meghalna. Egyetlen bánata csupán, hogy a bürokrácia miatt egyelőre nem kerülhet be a Guinness-rekordok sorába.

Az 1911. április 1-jén – akkor még brit gyarmatnak számító – Indiában született, de jelenleg Londonban élő Fauja Singh 2000-ben „mindössze” 89 esztendős volt, amikor egy csapásra berobbant a sportvilágba. Akkor futotta élete első maratoni versenyét, az eddigi utolsót pedig két héttel ezelőtt Torontóban. Szemtanúk szerint leszegett fejjel, hatalmas elszántsággal és viszonylag könnyedén futotta végig a 42,195 kilométeres távot. Ideje 8 óra 25 perc és 16 másodperc volt, és ezzel a korához képest előkelő, 3850-ik helyen végzett.


Fauja Singh tiszteletbeli induló volt a vasárnapi frankfurti ökumenikus maratonin, csak a táv utolsó harmadát futotta végig, de attól kezdve csakis ő volt a sztár. A több tízezres közönség őt éltette, számos fiatal lány házassági ajánlatot tett neki. Ezt azonban az ARD-nek adott interjúban udvariasan elutasította, hangoztatva, hogy a futás mellett egy újabb házasság már túl megerőltető lenne.


Fauja Singh

Az „indiai csodafutót” az egész világ „turbános torpedó” néven ismeri, és a német közszolgálati televízióban is – a versenyeken elmaradhatatlan – hatalmas, ezúttal sárga turbánban jelent meg. Elmondta, hogy eddigi, immár több mint 10 éves sportpályafutását tulajdonképpen két dolognak köszönheti, mégpedig a hitnek és a pozitív gondolkodásnak. Nincs semmifajta csodareceptje, nem használ semmilyen életelixírt, csak fut, fut és fut. 55 esztendős edzője szerint ezt azonban megszállottként teszi, minden nap hosszú távon tréningezik.


Fauja Singh

A cikk a reklám után folytatódik

A néhány éve Londonban letelepedett Fauja Singh elmondta: örömmel tölti el, hogy ma is csaknem olyan gyorsnak érzi magát, mint a karrier kezdetekor, azaz 89 éves korában. És – mint fogalmazott – esze ágába sincs abbahagyni, az ugyanis a halálát jelentené.
 Szavai szerint egyetlen dolog bántja csak, mégpedig az, hogy a hivatalnokok akadékoskodása miatt egyelőre nem kerülhetett be a Guinness-rekordok sorába.

Az illetékesek ugyanis születési bizonyítványt követelnek, azonban ilyen jellegű anyakönyvi irat 100 évvel ezelőtt még nem létezett Indiában. És hiába nyújtotta be egyebek között azt a levelet, amelyben 100-ik születésnapja alkalmából II. Erzsébet brit királynő köszöntötte őt, a rekordok könyvébe való bekerüléshez a hatóságok szerint ez nem elegendő. Ez azonban nem szegi kedvét, és – mint hangsúlyozta – csak fut, fut és fut tovább.


Fauja Singh

MTI

Kapcsolódó kifejezések: Fauja Singh  legidősebb  maratoni futó  turbános torpedó 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!