Ma Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: őszi daruvonulás - látványos jelenség

daruVisszavonhatatlanul itt az ősz, költöző madaraink zöme már elment, a darvak viszont most vonulnak. Ilyenkor ősszel az észak-európai szaporodó területekről tartanak a Földközi-tenger melléki telelőhelyeikre. A három jelentősebb európai vonulási útvonal közül az egyik Magyarországon vezet keresztül. Mit is tudhatunk a darvakról, milyen lehetőségeink vannak a daruvonulás megfigyelésére?

A daru egyike legmagasabb termetű madarainknak, a gólyánál is nagyobb, és szintén nyújtott nyakkal repül. Megjelenésében fenséges: a hím főszíne hamuszürke, feje a nyak közepéig fekete. A fej két oldalán fehér csík húzódik végig. A nagy szárnyfedők szára fekete, a bodros tollak szára sötét, hegyük feketés. A tojó hasonlít a hímhez, de bodros tollai fejletlenek. A fiatalokat rozsdásbarna fejük és nyakuk különbözteti meg az öregektől.

Valaha széltében elterjedt, fészkelő madárfaj volt hazánkban. A századfordulón még fészkelt nagy mocsarainkban, de azóta csak átvonul az országon. Annak idején különleges becsülete volt a darunak és a darutollnak, amely a nem nemesek körében viselt "legnemesebb" tolldísznek számított. Egy szép madárért fél hízót is megadtak, a darutollat végrendeletben hagyták utódaikra az elhunytak. Katonai vitézséget tüntettek ki vele, és volt idő, amikor még adóba is elfogadták.Kedvező táplálkozási lehetőségek

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park címermadara. A híres daruvonulás a Hortobágy egyik leglátványosabb és legemlékezetesebb eseménye. A madárvonulás idejére, általában október második és harmadik hétvégéjére madármegfigyelő túrákat szervez a park.
 A vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan naplemente idején nagy csapatokban húznak a hortobágyi halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik.

Az Észak-Európából (zömmel Finnországból) szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd Szicílián, illetve a Boszporuszon keresztül jutnak el észak-afrikai, tunéziai és szudáni telelő területeikre. Az eget betöltő hangos darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt.


daruvonulas

Az általában szeptember közepétől november közepéig tartó vonulás dandárja többnyire október végére esik. A néhány hétig nálunk időző madarak számára kedvező táplálkozási lehetőségeket kínál a földeken maradt kukorica, illetve a térségben található halastavak megfelelő időzítésű lecsapolása. Az utóbbi nemcsak azért fontos, mert a lecsapolt tavak iszapjában jelentős mennyiségű táplálékot találhatnak a madarak, hanem elsősorban azért, mert éjszakázó helyként nagy kiterjedésű, sekély vízborítású helyet igényelnek, ahol nem lehet őket észrevétlenül megközelíteni.
 Míg a 80-as évek elején még csak mintegy 3000 madár éjszakázott a halastavakon, a 90-es évek végére ez a szám megközelítette a 65.000-et, és ma már mintegy 80.000 körül mozog. Ehhez hozzájárulhatott a vízivad-vadászat beszüntetése, a halastó-lecsapolások természetvédelmi szempontú időzítése és a kukoricatarlók bőséges táplálékkínálata.


A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

Kedves játszótárs, éber házőrző

Hazánkban sajátos hagyomány volt a fészekből kiszedett darufiókák felnevelése a tanyák udvarán, az udvarházaknál, a nemesi kúriáknál, a kastélyok parkjaiban és a várudvarokon is. A megszelídült madár fajára jellemző éberséggel vigyázta a portát, sőt sok esetben hatékonyan lépett fel a betolakodóval szemben is. De nem csak házőrzőnek volt kiváló: vezette és vigyázta a szárnyas jószágot, a gyerekek kedves játszópajtása volt, a ház népét táncával, mutatványaival szórakoztatta, viselkedéséből időt jósoltak. A szelíd daru intelligens, jóindulatú és hűséges társ, a vele kialakítható kapcsolat minősége a madarak közül csak a papagáj és a varjúfélékkel kialakíthatóhoz hasonlítható.


A darvászat jól jövedelmező „szakma” volt, gyakorlóit darvászoknak nevezték. Lőfegyverrel történő vadászata csak később, a 19. század végén, a 20. század elején vált általános gyakorlattá. Az úgynevezett darulövők országhatárokon át kísérték a vonuló rajokat, és a pihenőhelyek tulajdonosaival évekkel előre egyeztetett módon, alaposan kidolgozott metódus alapján tizedelték a csapatokat.
 Mindezek mellett a nagy lecsapolásokat követő élőhely-beszűkülés, a kemizáció, a környezetszennyezés, a mindenhova kiterjedő, egyre intenzívebb emberi jelenlét és egyéb hasonló hatások eredményeként a múlt század közepére katasztrofálisan lecsökkent a daru állománya (is).


daruvonulas

Káros a madarak zavarása

Ma már – szerencsére – ott tartunk, hogy évről évre növekszik mind az áttelelő, mind az átnyaraló állomány létszáma, valamint a költési próbálkozások száma is. Mindez azzal a reménnyel kecsegtethet, hogy előbb-utóbb a daru ismét a hazánkban (rendszeresen?) költő fajok listáját gyarapíthatja. Aki szeretne annak a csodának részese lenni, amelyet az országon átvonuló, illetve itt pihenő darvak látványa jelent, az megteheti. (A daruvonulás megfigyelésére legalkalmasabb helyek a hortobágyi park területén találhatók.)

A daru nagyon éber, óvatos és félénk madár, ráadásul rendkívül érzékeny a zavarásra. Sok esetben még a megfigyelőtornyokban lapuló madarászok fölött is szétnyílnak, illetve kitérnek előlük a vonuló rajok. A szántóföldeken, kukoricatarlókon kis csoportokban szétszórtan táplálkozó madarak megközelítése és megfigyelése nappal rendkívül nehéz, ráadásul a madarak ilyetén zavarása felesleges, sőt káros is. A megfigyeléshez látcsövet, távcsövet, teleobjektívet használhatunk. Érdemes igénybe venni a természetvédelmi hatóságok által kijelölt megfigyelőhelyeket, és közben kerüljük a hangoskodást, a zajkeltést és a felesleges mozgást.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: Hortobágy  daru  daruvonulás  darvak 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!