Ma Oszkár napja van. Holnap Boglárka napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: múmia lett a devoni taxisofőrből

Alan BillisEgy nemrég elhunyt devoni taxisofőr testét 3000 éves módszerek segítségével mumifikálták egy kutatás kedvéért.

Alan Billis januárban, 61 évesen hunyt el tüdőrák következtében. Mr. Billis a Channel 4 hírműsorában hallott először a múmia-projektről és úgy döntött, testét halála után a kutatóknak adományozza. „Én vagyok az egyetlen nő a világon, akinek a férje egy múmia” – nyilatkozta a nemrég megözvegyült Jan, a férfi felesége.

Dr. Stephen Buckley (York Egyetem) és Dr. Jo Fletcher archeológus modern felszerelés segítségével azonosították az ókori Egyiptomban mumifikálásra használt anyagokat: a méhviaszt, a különböző olajokat és a gyantát.

dr-stephen-buckley-with-a-mummy-pic-pa-497937468

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

Főleg az unokái miatt döntött úgy, hogy belevág a múmia-projektbe

Mr. Billis holttestét több mint egy hónapig sófürdőben tartották, majd olajokkal kenték be. A testet ezek után vászonba tekerték és három hónapig szárították. Mr. Billis halála előtt elmondta, főleg az unokái miatt döntött úgy, hogy belevág a múmia-projektbe.
„Talán így majd jobban emlékeznek rám. Az iskolában így mondhatják a barátaiknak, hogy a nagyapjuk egy fáraó volt. Ez az én örökségem” – nyilatkozta.

mummy-2050293-0E6AD7D500000578-4 634x423

Mrs. Billis szinte meg sem lepődött férje döntésén: „Egyszerűen csak közölte, hogy a halála után múmia lesz belőle. Arra gondoltam, «na tessék, már megint». Mindig is ilyen volt, vonzották az őrült dolgok”.

professor-peter-vanezis-dr-stephen-buckley-dr-joann-fletcher-and-maxine-coe-with-a-mummy-pic-pa-580307089

Mr. Billis testét a Sheffield Egészségügyi Központban helyezték el az év végéig, a mumifikációs és bomlási folyamatok tanulmányozásának céljából. A tudósok remélik, hogy az eredmények segíthetnek kifejleszteni egy, a formaldehides tartósítás alternatívájául szolgáló konzerválási eljárást.

mummy-2050293-0E6AC08100000578-9 634x419

Nézd meg videón!

Kapcsolódó kifejezések: Alan Billis  mumifikálás  múmia  múmia-project  ókori Egyiptom 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!