Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: ritka óriás sétált be a fotócsapdába

Priodontes maximus{jathumbnail off}Szokatlan felvételekre sikerült szert tenniük brit biológusoknak egy Brazíliában kitett fotócsapda által. A „zsákmányról”, vagyis az ásás közben lefényképezett óriástaturól alig tudni valamit.

Az óriástatu (Priodontes maximus) átlagos súlya 27 kilogramm, hossza csaknem egy méter. Egyes példányok ennél jóval nehezebbek és nagyobbak is lehetnek. Dél-Amerika esőerdeiben élnek, éjjeli életmódjuk miatt azonban cseppet sem könnyű nyomukra lelni.

A Skót Királyi Zoológiai Társaság biológusainak most a fotócsapda segítségével sikerült lencsevégre kapniuk. A Brazíliai Pantanal térségben tíz héten át kutattak óriástatu után – írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása. Remélik, hogy a mostani és további felvételek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy bővüljenek a fajról és elterjedéséről alkotott ismeretek.

image-263942-galleryV9-oghh

A cikk a reklám után folytatódik

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett kategóriába sorolja a fajt. Bár élőhelyük nagy területet foglal el Venezuelától Brazíliáig, mindenhol ritkának mondhatók. A kutatók eddig úgy vélték, hogy száz négyzetkilométeren mintegy hat állat él. Veszélyeztetettségük élőhelyük folyamatos csökkenéséből fakad, valamint abból, hogy húsuk miatt vadásszák őket.


image-263944-galleryV9-wswf

A Michigani Egyetem adatai szerint az óriástatu 15 évig él, és csupán párzáskor keresi fajtársai közelségét. A most dokumentált ásás nem új információ – az állatok az így vájt üregekben pihennek napközben. Táplálkozásáról sajnos ezzel nem sikerült többet megtudni. Az eddigi ismeretek szerint kedvenc csemegéik a hangyák és a termeszek.


image-263945-galleryV9-dldi

MTI

Kapcsolódó kifejezések: Priodontes maximus  fotócsapda  óriástatu 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!