Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Szülés utáni depresszió: az apát is utolérheti

Szülés utáni depresszió: az apát is utolérhetiSok nő nehezen tud megbirkózni a gyermek világrahozatalának élményével, és sajnos sokan szenvednek a szülés utáni depresszió valamilyen változatától: az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban körülbelül tíz anya közül egy.

Az apák is szenvedhetnek szülés utáni depresszióban

Arról ritkábban esik szó, hogy az apáknál is jelentkezhetnek ugyanezek a tünetek, és jelentős hányaduk – egy tanulmány szerint négy százalékuk – esetében a depresszió tovább súlyosbodik.

Dr. Paul Ramchandani és munkatársai felmérést készítettek az apai depresszió és a gyermekek fejlődésének összefüggéseiről. „Tapasztalataink azt jelzik, hogy az apai depressziónak speciális és tartós káros hatása van gyermekeik korai viselkedésére és érzelmi fejlődésére” – idézi a Guardian.

A cikk a reklám után folytatódik

Ramchandandani azt is kifejtette, hogy a legtöbb pszichiátriai rendellenesség, amely az apákat érinti, kapcsolatban van gyermekeik viselkedési és érzelmi nehézségeinek megnövekedett kockázatával, ugyanolyan jelentős mértékben, mint az anyai pszichiátriai problémák esetében.

A tapasztalatok azt is jelzik, hogy a fiúknál magasabb a kockázat, mint a lányoknál, és hogy az apai rendellenességek, az anyai problémákkal összehasonlítva, inkább a viselkedésben, mint az érzelmek területén okozhatnak gondokat.

[OrientPress Hírügynökség - Kép: sxc.hu]

Kapcsolódó kifejezések: depresszió  szülés utáni depresszió 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!