Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Beszédzavart okoz az ujjszopás

Beszédzavart okoz az ujjszopásA BMC Pediatrics közlése szerint az éveken át tartó cumizás, illetve ujjszopás károsan hat a gyerekek beszédfejlődésére.

A Washington-i Egyetem nemzetközi kutatóprogramjának munkatársai helyi kutatókkal együttműködve 3 és 5 év közötti chilei gyermekeknél vizsgálták a beszédzavarok előfordulását, illetve azok összefüggését a cumizási szokásokkal. Utóbbiakat a szülők beszámolója alapján mérték fel.

Megállapításaik szerint azoknál, akik már legalább 9 hónaposak voltak, mikor elkezdtek cumisüvegből inni, sokkal ritkább volt a beszédzavar.

Ezzel szemben háromszor gyakrabban fordult elő azoknál a gyerekeknél, akik 3 évnél hosszabb ideig cumiztak, illetve szopták az ujjukat.

Clarita Barbosa kutatásvezető szerint az eredmények magukért beszélnek. „A szoptatáson kívül mindenfajta cumizás hosszútávon árt a gyermekek beszédfejlődésének” - mondja. Az eredmények jelentőségét növeli az a tény, hogy a cumi-, illetve cumisüveg - használat az utóbbi évtizedekben drámai módon megnőtt. Barbosa szerint eredményeik a hosszútávú szoptatás - de nem a cumiztatás - jótékony hatása mellett szólnak

Kapcsolódó kifejezések:   beszédzavar  cumi  ujj  ujjszopás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!