Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.
A+ A A-

A khat nevű drog használata súlyos következményekkel járhat

large_khat-0717-webA Leideni, az Amszterdami és a Granadai Egyetem kutatói elsőként vizsgálták meg a khat, vagy közismertebben a „kati” nevű kábítószer emberi viselkedésre gyakorolt kellemetlen hatásait.

A kutatók szerint a gyakori droghasználat az önkontroll gyengüléséhez vezet, ami tekintetbe véve a kábítószer gyors elterjedését, súlyos következménnyel járhat. Dr. Lorenza Colzato, a Leideni Egyetem kognitív pszichológusa és munkatársai rendszeres khat fogyasztókat kértek fel egy kísérletre.

A résztvevőknek a képernyőn felvillanó jobbra, vagy balra mutató zöld nyilaknak megfelelő gombokat minél gyorsabban megnyomni, de amikor a nyíl színe pirosra váltott, az alanyoknak semmilyen gombot nem volt szabad megnyomniuk.

A kutatók azt figyelték meg, hogy a reakció pontossága és sebessége szempontjából a khat használók nem teljesítettek rosszabbul, mint mások, de sokkal nehezebben tudták megállni, hogy ne nyomjanak gombot, amikor a nyíl pirosra váltott.

A cikk a reklám után folytatódik

A vizsgálat eredményei alapján a kutatók megállapították, hogy a khat hosszú távú használata feloldja a gátlásokat, vagyis azt a képességet, hogy bizonyos ingereknek ellenálljanak.

Ez a beszűkült önkontroll mind a társadalmi, mind a személyes életünkre komoly hatással lehet, például gondatlan vezetéshez, vagy bűnözői hajlamok kialakulásához vezethet. A tudósok szerint a függőség kialakulásában is fontos szerepet játszik az önkontroll elvesztése: minél többet használja valaki az anyagot, annál nehezebben tud ellenállni neki, hogy újra használja.

Kapcsolódó kifejezések: drog  khat  kábítószer 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!