Ma Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
A+ A A-

Alkohol: károsabb, mint a heroin?

drinking_alcohol_imgSzakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az alkohol sokkal károsabb a szervezetre nézve, mint a heroin vagy a crack – derül ki a The Lancet-ben megjelent egyik cikkből.

A szerzők leközöltek egy 20 tételből álló rangsort is, amelyen az egészségre legkárosabb anyagok és szokások szerepelnek. Ebből a rangsorból az is kiderül, hogy a dohányzás és a kokain használata ugyanannyira károsítja az egészséget, a legkevésbé veszélyesnek pedig az ecstasy és az LSD használatát titulálták.

A listát a Független Tudományos Gyógyszer Bizottság (Independent Scientific Committee on Drugs) készítette el, amelynek tagja többek között a brit David Nutt professzor, korábbi kormánytanácsadó, valamint dr. Les King is.

A cikk a reklám után folytatódik

Az alkoholé lett az első hely

A csoport tagjai a rangsor elkészítésekor minden lehetséges szempontot figyelembe vettek, így azt is, hogy milyen fizikai illetve szellemi károkat okozhatnak az egyes szerek, mennyire okoznak függőséget, befolyással vannak-e a bűnözésre és hogy milyen költségeket jelentenek a gazdaság és a társadalom számára.

Így az első helyen az alkohol végzett, valamint dobogós lett a heroin és a crack is. Ezeket követték a listán a metilamfetaminok, a kokain, a dohányzás, az amfetaminok és a kannabisz. A legkevésbé károsak az LSD, az ecstasy, a buprenorfin és a különböző hallucinogén gombák.

Kapcsolódó kifejezések: alkohol  heroin  kábítószer 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!