Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Inkontinenssé tehet a Special K, az új diszkódrog

Inkontinenssé tehet a Special K, az új diszkódrogA Special K néven is ismert, diszkódrogként fogyasztott ketamin hosszútávú használata megnöveli a kismedencei fájdalmak és az inkontinencia valószínűségét – derült ki egy új felmérésből.

Dr. Siu-king Mak, a Hongkongi Urológus Szövetség andrológiai koordinátora és munkatársai 2009-ben 66, 13 és 25 év közötti fiút és lányt kérdeztek ki  ketaminhasználati szokásaikról.

A fiatalok közel fele gondolta úgy, hogy nem áll függőségi viszonyban a szerrel, azonban kiderült, hogy akik több, mint két éve élnek ketaminnal, azoknál megnőtt a kismedencei fájdalom és a gyakori, sürgető vizelési inger valószínűségének kockázata. A heti több, mint öt alkalommal ketamint fogyasztóknak is csökkent hólyagkapacitással kell számolniuk.

A cikk a reklám után folytatódik

A ketamin diszkódrognak számít, igen népszerű az éjszakai életben

A K-vitaminnak is nevezett szert az állatgyógyászatban altatószerként használják. A vegyület kémiai rokonságban áll az angyalporral, a PCP-vel és hallucinációkat, eufóriát, zsibbadást, delíriumot okozhat, továbbá használói úgy érezhetik, függetlenek a tértől és az időtől. A ketamin megzavarhatja a motoros funkciókat, magas vérnyomást és légzési elégtelenséget válthat ki.

A megkérdezettek kicsit több, mint fele használ a ketamin mellett nimetazepamot, közel fele kokaint, 40 százalék pedig marihuánát. A kutatók a kérdőívezés mellett elvégezték a résztvevők veséinek ultrahangos vizsgálatát, a vizeletürülésre vonatkozó teszteket és a hólyag vizsgálatát. Jó hír azonban, hogy a ketaminfogyasztás abbahagyásával a tünetek folyamatosan csökkennek.

„A ketaminhasználat egyáltalán nem ritka a fiatalok között, akik izomba adott injekciókkal érik el a kívánt hatást” – mondta el Dr. Marc Galanter, a New York University School of Medicine addiktológusa. „Azonban a vizsgálatban ábrázolt mértékű használat nem túl sűrűn fordul elő és nem ez az addiktológusok fő gondja.” Az orvos azt azonban elismeri, hogy a ketaminfogyasztás igenis veszélyes lehet.

Kapcsolódó kifejezések: Special K  diszkódrog  inkontinencia  ketamin 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!