Ma Fülöp és Evelin napja van. Holnap Hella napja lesz.
A+ A A-

Felháborító: íme a kétéves nikotinfüggő kisfiú

Felháborító: íme a kétéves nikotinfüggő kisfiúEz az a két éves indonéz fiú, aki hisztériás dühkitörést kap, ha szülei megvonják tőle a cigarettát. Ardi Rizal 18 hónapos korában gyújtott rá először, amikor édesapja megkínálta. A család Musi Banyuasin faluban él Dél-Szumátrán.

„Nem aggódom az egészsége miatt, teljesen egészségesnek néz ki. Különben meg sír, ha nem engedem dohányozni. Függő.” – mondta az apa, Mohammad Rizal.

Ardi esetével kapcsolatban meglehetősen sötét kép tárul elénk: a Central Statistics Agency felmérése szerint a 3–15 év közötti  indonéz gyermekek negyede már kipróbálta a cigarettát, 3,2 százalékuk pedig már aktív dohányos.

A cikk a reklám után folytatódik

 

 

Elképesztő statisztika

Az 5-9 évesek körében tapasztalható dohányzás gyakorisága 2001-ben még 0,4 százalék volt, ez 2004-re már 2,8 százalékra emelkedett. Egy mindössze négyéves, dohányzó indonéz fiúról Youtube-on  közzétett video akkora felháborodást váltott ki márciusban, hogy a nyomás hatására az anyagot  el kellett távolítani az oldalról.

Seto Mulyadi, az Indonéziai Gyemekvédők elnöke  elsősorban az agresszív dohányreklámokat, valamint a dohányzó szülőket teszi felelőssé az ügyben – emellett beszélt a gyermekek egészségét károsító passzív dohányzásról is.

A szigetország lakosságának egyharmada dohányzik. Pár centért cigarettához juthat bárki.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Ardi Rizal  dohányzás  kiskorú dohányos  nikotinfüggés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!